Sociaaleconomisch inclusie

van vrouwelijke rijsttelers in Kinshasa

Kinshasa kampt met veel armoede en werkloosheid en ontoereikende infrastructuur. In de van Kingabwa worstelen vrouwelijke rijsttelers met de ontwikkeling van hun activiteiten door een gebrek aan opleiding en geschikte infrastructuur. Als antwoord op deze situatie, In 2024 lanceerde ADRA een project om inkomen voor rijstverbouwende vrouwen in Kingabwa, door verbetering van de productie en afzet van rijst en hun arbeidsomstandigheden.

In de DRC is de rijstteelt een belangrijke bron van inkomsten, maar de opbrengst is onvoldoende om aan de groeiende vraag te voldoen als gevolg van de slechte kwaliteit van het zaaigoed, de niet-naleving van landbouwkalenders en fytosanitaire problemen (insecten, parasieten, droogte, enz.). Vrouwen maken ongeveer 62 % van de beroepsbevolking uit en de meerderheid is betrokken bij de landbouw, maar ze verdienen minder dan mannen en bezitten minder activa, waardoor hun economische onafhankelijkheid wordt beperkt. In Kingabwa hebben vrouwelijke rijsttelers die natuurrijst verbouwen te maken met vervoersproblemen tussen hun huis en de rijstvelden, waardoor ze veel tijd verliezen. Daarnaast leidt het gebrek aan adequate machines en infrastructuur tot aanzienlijke verliezen na de oogst. In 2024Als antwoord op deze uitdagingen hebben we een project gelanceerd om het inkomen van vrouwelijke rijsttelers te verhogen, met de steun van de Stad Brussel. Het project richt zich op het versterken van de productie en marketing van natuurlijke rijst. Het omvat training in landbouwtechnieken, ondernemerschap en management, en verbetert infrastructuur en transport. Dankzij dit project hebben 50 vrouwen hun vaardigheden en productiviteit verbeterd.. Er is een pelmachine geïnstalleerd. Het verkort de verwerkingstijd, vergemakkelijkt de toegang tot de markt en helpt hun inkomen en financiële onafhankelijkheid te verhogen.

" De concepten die we tijdens de training hebben geleerd (hoe je een kwekerij voorbereidt en het rijstveld beheert tot de oogst) hebben onze manier van werken en onze productie verbeterd. We weten nu hoe we de hoeveelheid rijst in de kwekerij moeten respecteren, de afstand tussen de planten, hoe en wanneer we de rijst moeten oogsten, enzovoort."
Nelly
begunstigde 2024
"We hebben geleerd hoe we een kasboek en een en een voorraadlijst. We weten nu of we geld verdienen of verliezen geld verdienen met onze activiteiten. We houden onze productie en verkoop beter bij onze productie en verkoop en berekenen onze onze winst berekenen.
Josée
begunstigde 2024
" Vroeger gooiden we de resten van onze gewassen weg. Nu hebben we geleerd in een natuurlijke meststof. Dus we verbeteren onze opbrengsten, voorzien beter in de behoeften van onze gezinnen onze gezinnen en dragen bij aan het voortbestaan van onze vereniging. "
Marie
begunstigde 2024
"Na het verbouwen van rijst hebben we ook tuinieren. Deze hebben we genoeg groenten groenten om onze gezinnen te voeden. We kunnen ook een deel van onze productie verkopen een deel van onze productie en we ontwikkelen strategieën door onze buren te vertellen over aan onze buren.
Carmen
begunstigde 2024

BIJEENKOMST IN KINSHASA : BRUSSELS ENGAGEMENT IN ACTIE

Op 10 september 2024 ging Sophie Willaumez, attaché bij de Brusselse Gewestelijke Overheidsdienst, naar het veld in Kinshasa om de teams (ADRA en CADeF) en de begunstigden te ontmoeten. Deze dag was een unieke gelegenheid om een van onze belangrijkste donoren in DR Congo te laten zien wat de impact is van hun steun aan 3 van onze duurzame ontwikkelingsprojecten sinds 2021.

De dag bood de Belgische vertegenwoordigers, de teams en een vijftigtal begunstigden van het project de gelegenheid om de veranderingen in werk- en productietechnieken, levensstijl en cohesie binnen de vereniging te bespreken.

" Na het volgen van verschillende cursussen in knippen en naaien, ondernemerschap en marketing, kreeg ik een naaimachine van ADRA. Vervolgens kon ik een andere naaimachine kopen dankzij het inkomen dat mijn activiteiten genereerden."
Chantal
begunstigde van ADRA's snij- en naaitrainingsproject in 2022-2023
"Dankzij het microkrediet dat ik in 2021 van ADRA kreeg, kon ik een motortaxi kopen. Vervolgens kon ik dankzij het gegenereerde inkomen twee andere motoren kopen. Onlangs ben ik ook een klein bedrijfje begonnen waar mijn vrouw als winkelbediende werkt. Hierdoor is ons inkomen enorm gestegen.
Bonis
begunstigden van ADRA's microkredietproject in 2021-2022

Help vrouwen om duurzame activiteiten te ontwikkelen voor zichzelf en hun gezin.

met DR CONGO als mededeling