Opvang vluchtelingen

Hoe goed is onze kennis?

2015, 2016, 2017, 2018... ze worden vluchtelingen, ontheemden of migranten genoemd. Ze reizen door onze landen en wekken vaak angst, onbegrip en zelfs haat op. Wat hebben ze allemaal gemeen?

Op zoek naar een beter leven 

sets_DSC_6405

Het verhaal van M

Hij verliet zijn land, zijn thuis, niet voor zijn plezier of zijn zucht naar avontuur. Nee, hij vluchtte voor oorlog, geweld en honger. Hij vertrok met de hoop van een hele familie op zijn schouders, met als enige hoop een betere toekomst voor hen en voor hemzelf. Hij laat ons uiteindelijk foto's op zijn telefoon zien van een geweld dat we nauwelijks kunnen geloven... kogels, bloed. We kunnen ons alleen maar voorstellen wat hij moet hebben meegemaakt op de jonge leeftijd van 19 jaar. De rest van zijn reis is net zo tragisch: de goudmijnen van Darfur met werkomstandigheden die lijken op slavernij, Libië waar hij enkele weken in de gevangenis heeft gezeten, een bootreis naar Italië en een schipbreuk midden op de Middellandse Zee waar hij verschillende van zijn reisgenoten heeft zien verdwijnen... Hij heeft zijn overleving alleen te danken aan de aankomst van de Italiaanse kustwacht, 15 minuten na de schipbreuk. En vandaag? Vandaag slaapt hij op de grond in de kou van het Maximilien Park.

Wereldvluchtelingendag

Wereldvluchtelingendag is een internationale dag om aandacht te schenken aan vluchtelingen over de hele wereld. Op deze dag, die elk jaar op 20 juni wordt gevierd, wordt de nadruk gelegd op het doorzettingsvermogen en de moed van mensen die hun thuisland hebben moeten ontvluchten om te ontsnappen aan conflicten of vervolging. Het is een gelegenheid om meer begrip en empathie te ontwikkelen voor de benarde toestand van vluchtelingen en om hen meer bewust te maken van hun veerkracht bij het opbouwen van een nieuw leven. Wereldvluchtelingendag mobiliseert middelen zodat vluchtelingen niet alleen kunnen overleven, maar zich ook kunnen ontplooien.

Symbolische vlag

Ze komen uit verschillende landen, groeiden op in verschillende culturen en spreken verschillende talen. Maar, één ding verbindt hen allemaal: het verlangen om een plek te vinden die ze thuis kunnen noemen. Vluchtelingen zijn verenigd door dezelfde hoop. Vandaag zijn ze ook verenigd door een vlag. Een oranje met zwarte vlag, geïnspireerd op de reddingsvesten die veel kinderen, vrouwen en mannen hebben moeten dragen in hun zoektocht naar een veiliger plek om te leven. Een oranje en zwarte vlag, als symbool van hoop en solidariteit. Een oranje en zwarte vlag, om de wereld samen te brengen en vluchtelingen te steunen. . Omdat ze bestaan. Het zijn er miljoenen. En ze zijn belangrijk. Zolang de crisis voortduurt, zullen we aan hun zijde staan.

Hoe kunne we vluchtelingen concrete hulp bieden?

▶ Neem contact op met vertegenwoordigers van lokale verenigingen om meer te weten te komen over hoe je je kunt inzetten bij lokale diensten voor vluchtelingenhulp. ;

▶ Maak een welkomstpakket met toiletartikelen, snacks, schoolspullen en een paar leuke spullen (speelgoed, knuffeldier, enz.) en geef de tas aan een vluchteling of iemand die onlangs in je kerk, school of gemeenschap is aangekomen

Organiseer een inzamelingsactie om spullen in te zamelen zoals nieuwe of gebruikte kleding, boeken, speelgoed of meubels die gedoneerd kunnen worden om vluchtelingen te helpen;

▶ Zamel fondsen in om ADRA's hulpprogramma's voor vluchtelingen in eigen land en in België te ondersteunen.

Vluchtelingen uit vier continenten hebben hun ervaringen met ADRA gedeeld.

In hun eigen woorden, met hun eigen ervaringen, gedachten en emoties die ons verbinden in onze menselijkheid. In deze video vertellen ze over hun reis als vluchteling: hoe ze gedwongen werden om alles achter te laten en hoe ze een nieuw leven opbouwden in hun gastland.

ELK LEVEN IS EVENVEEL WAARD?

De crisis in Oekraïne heeft in heel Europa een enorme golf van solidariteit teweeggebracht. In België zagen we met trots hoe honderden vrijwilligers zich mobiliseerden, hoe gezinnen hun deuren openden en kerken hun faciliteiten ter beschikking stelden. Deze generositeit en goedhartigheid tegenover de Oekraïners bracht echter een andere realiteit aan het licht: niet alle vluchtelingen worden gelijk behandeld..

Dit blijkt al wanneer we vaststellen hoe vluchtelingen van het Afrikaanse continent in ons land worden behandeld. Wij zien dit elke dag in onze verschillende acties om vluchtelingen uit de hele wereld te helpen. Helaas wordt er met twee maten gemeten. Veel vluchtelingen uit Afrikaanse en Aziatische landen zijn echter ook op de vlucht voor bloedige oorlogen (Jemen, Somalië, Eritrea, enz.), die duizenden of zelfs honderdduizenden doden hebben veroorzaakt (en nog steeds veroorzaken). Daarbij komen nog de hongersnoden en de gevolgen van de klimaatverandering die deze landen hard treffen en dramatische humanitaire situaties veroorzaken.

Heeft het verschil in behandeling te maken met cultuur, religie of huidskleur? In dat geval hebben we te maken met discriminatie en dat is volledig in strijd met onze christelijke en humanistische waarden en meer in het algemeen met de principes van de democratie. Bij ADRA beschouwen wij belangeloze hulp voor iedereen, ongeacht ras, kleur of religie, als het fundament van onze actie, een ware getuigenis van onvoorwaardelijke liefde. Naast onze acties en projecten willen wij ook onze medemensen en sympathisanten aanmoedigen om stil te staan bij het migratievraagstuk en het principe van gelijkheid voor iedereen.

WEG UIT EDEN

Hoe milieuproblemen mensen dwingen om van de ene plek naar de andere te verhuizen.

Stel je voor dat je aan de kust woont en de zeespiegel stijgt, of in de buurt van een vulkaan die aan het uitbarsten is, of dat al je gewassen en vee omkomen omdat het al jaren niet heeft geregend, of dat het zo heet is dat de bossen in brand staan, of dat je huis net is verwoest door een aardbeving of aardverschuiving en er een tsunami op komst is, of dat het zo hard heeft geregend dat de hele buurt onder water staat. Dan is het vanzelfsprekend dat je ergens anders naartoe gaat – met je dierbaren en al wat je kunt dragen – naar een veiliger plek, hoe ver je ook moet reizen of hoe lang het ook duurt.

In 2001 legde de Britse ecoloog Norman Myers uit hoe milieuvluchtelingen “ het groeiende wereldwijde fenomeen van de 21e eeuw " zouden worden. Hij beschreef het groeiende aantal mensen op onze planeet die "niet langer in hun eigen land kunnen leven vanwege droogte, bodemerosie, woestijnvorming, ontbossing, hongersnood en andere milieuproblemen, naast de daarmee samenhangende problemen van bevolkingsdruk en ernstige armoede. In hun wanhoop hebben deze mensen het gevoel dat ze geen andere keuze hebben dan hun heil elders te zoeken, ook al is die poging riskant ".

 

Sommigen zijn intern ontheemd, maar de meesten hebben hun thuisland verlaten met weinig hoop op terugkeer. In 1995 begon het aantal van deze milieuvluchtelingen dat van de traditionele vluchtelingen te overtreffen, zoals diegenen die op de vlucht waren voor politieke onderdrukking, religieuze vervolging of etnische onrust. Myers voorspelde dat het aantal milieuvluchtelingen niet alleen zou toenemen naarmate meer en meer verarmde mensen hun overbelaste ecosystemen onder druk zetten, maar ook zou exploderen naarmate de impact van de opwarming van de aarde voelbaar werd, met een stijgende zeespiegel, kustoverstromingen, verstoring van neerslagsystemen en toenemende droogtes van " ongekende ernst en duur ".

De Verenigde Naties (VN) definiëren traditionele vluchtelingen als mensen die internationale grenzen oversteken om te ontsnappen aan oorlog, geweld of conflicten. Ze omschrijven milieuvluchtelingen ” als mensen die op de vlucht zijn voor natuurrampen en " klimaatvluchtelingen ” als mensen die hun huis verlaten vanwege de opwarming van de aarde en klimaatverandering.

Dertig jaar geleden waarschuwde Sadako Ogata van de Vluchtelingencommissie van de Verenigde Naties (UNHCR) dat “ de relatie tussen vluchtelingen en het milieu lange tijd was verwaarloosd ”. Tien jaar later gaf de vluchtelingenorganisatie van de UNHCR toe dat “ er weinig veranderd was... behalve dat er twee keer zoveel vluchtelingen waren... en dat het niveau van milieuvernietiging versneld was ".

Tien jaar later dwingen de catastrofale gevolgen van natuurrampen zoals aardbevingen, tsunami's, overstromingen, aardverschuivingen, bosbranden, droogtes en vulkaanuitbarstingen, en de onweerlegbare impact van de klimaatverandering, nog meer mensen om hun huizen en middelen van bestaan achter te laten en “ milieuvluchtelingen ” te worden. Voeg daar de ecologische gevolgen van de steeds sneller om zich heen grijpende interne conflicten en oorlogen aan toe en het is niet moeilijk te begrijpen waarom het Internationale Rode Kruis onlangs meldde dat er nu meer milieuvluchtelingen zijn dan politieke vluchtelingen

Klimaatverandering werkt als een vermenigvuldiger van bedreigingen en heeft invloed op de toegang tot water, voedselzekerheid en bestaansmiddelen, wat op zijn beurt geopolitieke conflicten verergert en nog grotere golven van ontheemding veroorzaakt. Woestijnvorming, een stijgende zeespiegel, verzadigde sanitaire systemen en watervervuiling of -schaarste dwingen simpelweg meer mensen om te migreren, waardoor de internationale gemeenschap gedwongen wordt om te gaan met de immense milieudruk die dit legt op de plaatsen waar zij zich vestigen, waaronder de meeste vluchtelingenkampen.

In 2022 waren wereldwijd 108 miljoen mensen gedwongen ontheemd als gevolg van " vervolging, conflicten, geweld, mensenrechtenschendingen en gebeurtenissen die de openbare orde ernstig verstoren ”, en tegen het einde van 2024 verwacht de VN-vluchtelingenorganisatie dat nog eens 22 miljoen mensen gedwongen ontheemd of staatloos zullen zijn. Het Internationaal Instituut voor Economie en Vrede sluit zich echter aan bij de voorspellingen van Norman Myers en voorspelt dat er in 2050 meer dan 1,2 miljard ontheemden in de wereld zullen zijn als gevolg van klimaatverandering en natuurrampen alleen, terwijl er nog 2,8 miljard mensen leven in landen die ernstig worden bedreigd door het milieu.

Hoewel geen enkele regio op onze planeet gespaard lijkt te blijven van de problemen die gepaard gaan met ontheemding en migratie, zijn de meeste van de zwaarst getroffen landen de landen met de laagste koolstofuitstoot, wat betekent dat ongeveer 60% van de vluchtelingen en intern ontheemden vandaag de dag in de regio's wonen die het kwetsbaarst zijn voor klimaatverandering.

Milieu- en klimaatvluchtelingen worden echter nog niet wettelijk beschermd door het Vluchtelingenverdrag van 1951, tenzij kan worden aangetoond dat het risico op oorlog, geweld of vervolging is toegenomen door milieufactoren. Zo zijn er onlangs mensen uit Kameroen naar buurland Tsjaad gevlucht om te ontkomen aan vijandelijkheden tussen boeren en vissers als gevolg van een verminderde watertoevoer door temperatuurveranderingen.

Hoewel de Bijbel de term “vluchteling” niet gebruikt, heeft de Bijbel veel te zeggen over mensen die “vreemdelingen”, “ontheemden” of “ballingen” worden genoemd. De Bijbelse geschiedenis van Israël is in wezen een verhaal van immigratie en vluchtelingen, met veel van de hoofdpersonen die gedwongen werden te emigreren vanwege hongersnood. Mensen als Abraham en Sarah, Izaäk en Rebekka, Jakob en zijn familie, Naomi, zouden vandaag de dag allemaal als milieuvluchtelingen worden beschouwd. De Schrift herinnert ons er herhaaldelijk aan dat de ervaringen van de Israëlieten in Egypte en elders voor ons als motivatie moeten dienen om mensen in soortgelijke omstandigheden vandaag te helpen. De nieuwkomer moet worden behandeld als de plaatselijke inwoner; heb hem lief als uzelf, want u was vreemdeling in Egypte.

Over de auteur

David Wrights passie en interesse in de natuur bestonden al lang voordat milieukwesties in de publieke belangstelling kwamen te staan. Hij heeft honderden kinderen, tieners en jongeren op scholen en naschoolse groepen geholpen met zijn inzicht in aardrijkskunde en natuurbiologie. Inmiddels is hij met pensioen en woont hij in Devon, Verenigd Koninkrijk.

Quizz

Klaar om je kennis over

migratie te testen?

We hebben allemaal onze eigen mening over migratie. Maar wat weten we echt over deze crisis? Kennen we de echte cijfers? Hebben we enig idee waar de vluchtelingen vandaan komen? Waarom ze gevlucht zijn? Of van de werkelijke impact die ze hebben op onze economie?

Toen we op het terrein begonnen te werken met migranten, realiseerden we ons dat onze kennis van de situatie beperkt, zo niet onjuist was. 

Daarom wilden we jullie uitdagen om je eigen kennis te testen over deze belangrijke kwestie die onze samenleving verdeelt.

1 Migrant, asielzoeker of vluchteling zijn allemaal synoniemen voor " mensen zonder papieren " :

a) Juist

b) Fout

2/ Wat houdt de " Dublin -procedure in, een van de fundamenten van het migratiesysteem in Europa?

a) Migranten kunnen zo een beroep doen op gezinshereniging.

b) De toekenning van een verblijfsvergunning kan om gezondheidsredenen sneller aangevraagd worden.

c) Asielzoekers kunnen teruggestuurd worden naar het land van binnenkomst in de Europese Unie

3/ Wat is een trans-migrant ?

a) Een migrant van wie de asielaanvraag geweigerd werd en die verplicht is om het grondgebied te verlaten.

b) Een migrant die onderweg is en geen asielaanvraag wenst te doen, maar een andere bestemming wil bereiken.

c) Een migrant die wacht op een humanitair visum

4/ Wat is de verhouding van het aantal vluchtelingen dat in 2018 naar België kwam ?

a) 1 asielzoeker per 1000 inwoners

b) 4,5 asielzoekers per 1.000 inwoners

c) Meer dan 10 per 1.000 inwoners

5/ Hoeveel mensen kwamen in 2018 illegaal naar Europa ?

a) 186.768 mensen

b) 378.894 mensen

c) 678.876 mensen

6/ Hoeveel mensen zijn er in 2018 omgekomen of verdwenen in de Middellandse Zee ?

a) 2.262 mensen

b) 3.116 mensen

c) 4.819 mensen

7/ Waar komen de meeste migranten in Europa vandaan ?

a) Syrië

b) Zuid-Soedan en Eritrea

c) Turkije

8/ Om welke reden komen ze hoofdzakelijk naar Europa?

a) Ze vluchten voor een gevaarlijke of moeilijke situatie in hun land van herkomst

c) Voor onze frieten en chocolade natuurlijk !

b) Ze komen naar hier omdat ze denken dat ze gemakkelijker werk zullen vinden

9/ Vluchtelingen zijn een economische last:

a) Ja, een hele zware last

b) Enkel op korte termijn

c) Neen, ze kosten ons niet meer dan onze daklozen

10/ Op welke bijstand heeft een asielzoeker recht ?

a) Het OCMW zoals alle hulpbehoevende Belgen.

b) Materiële bijstand door de staat

b) Niets, ze overleven dankzij de solidariteit van de burgers (gastgezinnen, bestuurders, open koelkasten...)

11/ Hoe passen deze mensen erin?

a) Dank aan de burgers die cursussen Frans organiseren en hen helpen met hun administratieve formaliteiten

b) Via een integratieparcours.

c) Waarschijnlijk slecht, ze spreken de taal niet, hebben geen diploma en komen profiteren van ons systeem.

12/ Wat zal op lange termijn de impact van migratie op de arbeidsmarkt zijn ?

a) Positief, de migranten zullen de minder dankbare jobs op zich nemen die de Belgen niet (meer) willen doen.

b) Negatief en het werkloosheidscijfer zal nog toenemen.

c) Niets, ze zullen niet ingeschreven worden in de statistieken, dus we zullen de impact nooit kunnen meten.

ADRA Servië

Antwoorden quiz

1/ Fout

Een migrant is iemand die zijn land verlaat om in een ander gebied te leven om verschillende redenen...

Een asielzoeker is iemand die zijn land verlaten heeft, op zoek naar internationale bescherming en een asielaanvraag heeft ingediend.

Een vluchteling is iemand die aan de criteria van de Conventie van Genève voldoet. met andere woorden: "emand die uit zijn land is gevlucht en die de bescherming van dat land niet kan of wil inroepen omdat hij terecht vreest voor vervolging omwille van zijn ras, zijn religie, zijn nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep, of zijn politieke overtuiging”.

Een illegale persoon is iemand die illegaal in een land verblijft en niet (meer) in het bezit is van de vereiste documenten om in dat land te verblijven.

2/ c) Asielzoekers kunnen teruggestuurd worden naar het land van binnenkomst in de Europese Unie.

Sinds 2013wordt in de Dublinverordening III bepaald dat elke migrant asiel moet aanvragen in het eerste land van de Europese Unie waarin hij aankomt. Indien een vluchteling bijvoorbeeld via Italië naar Europa is gekomen, en op die manier zijn weg heeft verdergezet naar België, kan hij geen asiel aanvragen in België. Indien hij zijn aanvraag in België registreert, zal hij automatisch naar Italië (land van binnenkomst) gestuurd worden voor de afhandeling van zijn asielaanvraag. Zo iemand noemen we een "gedublineerde".

3/ b) Een migrant die onderweg is en geen asielaanvraag wenst te doen, maar een andere bestemming wil bereiken.

In Belgiëvragen de migranten geen (of niet vaak) asiel aan om twee hoofdredenen:

1) Eerst en vooral door het risico om "gedublineerd" te worden (zie vorige vraag)

2) veel migranten willen naar Engeland. In Engeland is het werkloosheidspercentage namelijk slechts 5% en Engels is een taal die de migranten een beetje beheersen, maar ze willen ook en vooral naar Engeland omdat er geen identiteitskaart in het Verenigd Koninkrijk bestaat, wat de controles een stuk moeilijker maakt. Op die manier willen heel wat migranten naar Engeland komen in de hoop er in het zwart te kunnen werken.

4/ a) 1 asielzoeker per 1000 inwoners.

223.443 asielzoekers in België : 11.562 toegewezen

5) b) 186 768 mensen kwamen in 2018 illegaal naar Europa.

Het gaat hier om nieuwkomers. In 2018 werden er in totaal 650 000 asielaanvragen in Europa geregistreerd en 538 000 asielzoekers hebben bescherming gekregen (vluchtelingenstatuut of voorlopige beslissing). Europa telt in totaal 512 600 000 inwoners. Per 1000 inwoners zijn er dus 1,05 asielzoekers in Europa.

6/ a) In 2018 zouden er volgens de tellingen 2 262 mensen omgekomen of verdwenen zijn in de Middellandse Zee. Dat komt neer op 6 mensen per dag.

In de werkelijkheid ligt dat cijfer waarschijnlijk een pak hoger, omdat het hier enkel gaat om mensen die opgevist werden uit de zee of die bij de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) als vermist werden opgegeven. Sinds de crisis van 2015 zouden er naar schatting 13 864 migranten verdronken zijn in de Middellandse Zee.

7/ + 8/ De meeste migranten die naar Europa komen, komen uit Syrië, gevolgd door Afghanistan en daarna Zuid-Soedan. Onze frieten en chocolade zijn zeker en vast geweldig, maar jammer genoeg heeft de reden van hun ballingschap te maken met de verschrikkelijke levensomstandigheden in hun land van herkomst.

VAN 2013 TOT 2018

  • 383.000 doden
  • 12 miljoen verdrevenen
  • 110 humanitaire hulpverleners omgebracht

IN 2018

  • 38.044 burgers omgekomen in de gevechten

  • waarvan 927 kinderen

  • 65 zelfmoordaanslagen

  • 7.362 bombardementen

VAN 2011 TOT 2018

  • 500.000 doden
  • 75.000 mensen verdwenen in de gevangenis
  • 17.000 mensen gemarteld tot de dood
  • 25% van de bevolking is het land ontvlucht

9/ b) Op korte termijn misschien wel, maar op middellange termijn zullen ze zelfs bijdragen tot de economie.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schatte recent nog dat de impact van immigratie op de financiën van de Belgische staat positief was: 0,5% van het bbp.De Belgische Nationale Bank schatte bij de vluchtelingenstroom in 2015 dat ze tegen 2020 evenveel inkomsten zou moeten genereren als er uitgaven geweest waren. Bovendien draagt immigratie door de demografische ontwikkeling en de vergrijzing van de Europese bevolking bij tot het behoud van de socialezekerheidsstelsels, en dan vooral van de pensioenstelsels.

10/ c) Materiële steun: huisvesting, voedsel, begeleiding en € 7,40/week.

Na een asielaanvraag hebben die mensen recht op materiële steun, namelijk huisvesting, voedsel en begeleiding bij bepaalde stappen. Ze ontvangen ook € 7,40/week voor andere noden. Mensen die illegaal in een land verblijven (zoals transmigranten) hebben geen enkel recht, enkel op dringende medische hulp. Zij zijn volledig afhankelijk van verenigingen en solidaire burgers.

11/ c) Via een integratieparcours.

Sinds 2018zijn mensen die zich in een regularisatieprocedure bevinden, verplicht om het integratieparcours te volgen, waarin lessen Frans of Nederlands en lessen omtrent burgerschap aangeboden worden, en waarbij hun sociaaleconomische integratie bevorderd wordt.

12/ a) Positief, de migranten zullen de minder dankbare jobs op zich nemen die de Belgen niet willen doen.

Men zou kunnen denken dat, als het werkaanbod gelijk blijft, de komst van migranten een lagere tewerkstelling van de lokale bevolking zou betekenen, zeker omdat migranten goedkopere arbeidskrachten zijn dan autochtonen. Die redenering is echter om twee redenen verkeerd:

1) immigratie doet het algemene verbruik stijgen, waardoor er dus meer werk gecreëerd wordt.

2) migranten hebben niet dezelfde kenmerken als Belgen qua educatie, leeftijd/ervaring, beroepsmatige specialisaties; autochtonen en migranten zijn dus niet onderling verwisselbaar in de ogen van werkgevers.

Ontroert het je om deze mannen, vrouwen en kinderen verbannen over straat te zien?

Met VLUCHTELINGEN als mededeling