Rampzalige humanitaire crisis

na hevige gevechten

Afbeelding van siterep5

Op 31 mei 2023, na 7 weken van conflict, meldde Aljazeera dat de pogingen om de oorlog in Soedante beëindigen een grote tegenslag kenden toen hetSoedanese leger de besprekingen met de rivaliserende paramilitaire organisatie RSF (Rapid Support Forces) opschortte. In een verklaring op woensdag liet het algemene commando van het leger weten dat het de besprekingen opschortte. Het beschuldigde de andere partij ervan dat ze zich niet inzette om de voorwaarden van de overeenkomst uit te voeren en dat ze het staakt-het-vuren bleef schenden.

Khartoem, de hoofdstad van Soedan, is momenteel een oorlogsgebied. De gevechten braken uit op 15 april en hebben al meer dan 15 miljoen mensen getroffen. Er zijn voedseltekorten, de gezondheidszorg stort in. Volgens WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, functioneert ongeveer 16% van de ziekenhuizen in Khartoem nog.

Eye Radio meldt dat de de oorlog al aan minstens 1.800 mensen het leven heeft gekost, , volgens het Armed Conflict Location and Event Data Project (dataproject over de locaties en gebeurtenissen van gewapende conflicten). Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan een miljoen mensen binnen het land ontheemd en zijn er bijna 350.000 naar andere landen gevlucht.

24,7 miljoen mensen, waaronder 13,6 miljoen kinderen, hebben dringende humanitaire hulp nodig. 620.000 kinderen lijden aan ernstige acute ondervoeding en de helft dreigt te sterven als ze niet snel worden geholpen. Meer dan 1,6 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt door het gewapende conflict. Verschillende bronnen laten weten dat burgers in Darfur nog steeds worden aangevallen, hele districten zijn platgebrand en tienduizenden mensen zijn gedwongen om naar buurland Tsjaad te vluchten. De aanhoudende gevechten in Soedan, ondanks verschillende precaire staakt-het-vuren overeenkomsten, hebben de humanitaire situatie in het land verslechterd en de ontheemding vergroot.

ADRA Soedan_Conflict_SitRep_05 - 1

“Dat iemand zijn leven zo op het spel zet om ons te beschermen, is voor mij niet te bevatten."

Sudan - Martin

Martin Sjølander en zijn collega van ADRA Sudan verdelen noodvoorraden.

" "Toen we het kantoorgebouw ontruimden waar de CFO, mijn vrouw en ik de eerste week van het conflict verbleven, kwam een van de bewakers naar me toe en wilde me iets laten zien. Hij had drie grote kogels in zijn hand. Hij zei: "Deze hebben we eerder deze week op de binnenplaats gevonden, maar we wilden jullie niet bang maken door ze te laten zien. Maar ik wil dat jullie weten dat God jullie beschermd heeft.” Deze bewaker reed elke dag op zijn motor door de oorlogsgebieden van de stad om ons te beschermen in een 48-uurs dienst. Normaal werkten de bewakers maar 8 uur, maar toen de oorlog begon waren er opeens nog maar twee bewakers over en zij beschermden ons om de beurt.”
Martin Sjølander
Country Director ADRA Sudan
Projectbezoek aan het door Norad gefinancierde Reflect-project, maart 2007.
WhatsApp Afbeelding 2023-06-12 om 3.35.44 PM
Witte Nijl distributie NFI

Overlevenden doen hun schrijnende verhalen uit andere delen van West-Darfur:

"Het leger bombardeert ons en de RSF zijn verspreid over de straten, en de burgers betalen de prijs van de oorlog."
Sami el-Tayeb, 47 jaar
inwoner van Omdurman
"In het zuiden van Khartoem leven we in angst voor de gewelddadige bombardementen, het lawaai van het luchtafweergeschut en de stroomonderbrekingen. We leven in een hel".
Sara Hassan
inwoner van Kartoum
Distributie van voedsel in Blauwe Nijl
Distributie van WASH NFI in Blauwe Nijl

ADRA in de frontlinie

De hulpacties van ADRA vinden momenteel plaats in de staten Witte Nijl en Blauwe Nijl, waar de veiligheidssituatie rustig is en het terrein toegankelijk. ADRA is begonnen met haar noodhulpactiviteiten in de deelstaat Gezira , waar de meest dringende behoeften op het gebied van water, sanitatie en hygiëne worden aangepakt.. 

In de Witte Nijl blijft ADRA samenwerken met UNHCR om een noodhulpactie uit te voeren voor binnenlandse 

ontheemden en vluchtelingen uit Zuid-Soedan, door onderdak, dringende levensmiddelen en hygiënefaciliteiten te bieden.

In Blauwe Nijl is ADRA via het RAWA-project doorgegaan met de verdeling van gecertificeerde zaden en landbouwgereedschappen en het verstrekken van noodvoorraden aan intern ontheemden en repatrianten. Daarnaast blijft ADRA waterputten, haffirs en waterlopen herstellen om toegang tot water voor de begunstigden te garanderen..

ADRA Soedan_Conflict_SitRep_05_2
ADRA Soedan_Conflict_SitRep_05

De initiële noodhulp van ADRA is gericht op de behoeften van ontheemden aan toegang tot water..

Specifiek gaat het om het herstel van gemeenschappelijke toiletten, omheiningen ter bescherming van het zonne-energiesysteem en de installatie van zonne-energiesystemen op waterpompstations om te zorgen voor constante toegang tot water voor ontheemden de deelstaat Gezira.

In West-Darfur en Khartoemzijn de activiteiten van ADRA worden nog steeds opgeschort vanwege de hoge mate van onveiligheid.  De situatie in West-Darfur is verslechterd door de recente gevechten tussen stammen. De stad El Geneina is tot puin gereduceerd, inclusief de meeste sociale voorzieningen. ADRA werkt nauw samen met andere organisaties om een veiligere humanitaire corridor te vinden om de getroffenen in zowel Khartoem als West-Darfur van te kunnen helpen..

Uitdelen van WhiteNile Shelter-artikelen

Jullie zijn onze kracht in tijden van crisis!

In crisissituaties telt elke gift.

Gewapende conflicten, rampzalige overstromingen, droogte, hongersnood, enz. Dit zijn slechts enkele van de humanitaire crises waarvoor ADRA elke dag in actie komt!

Met NOODHULP als mededeling