Conflict in het Midden-Oosten

ADRA helpt slachtoffers

Sinds oktober 2023 blijft de crisis in het Midden-Oosten verergeren. Hoewel de situatie complex is, is de menselijke situatie heel duidelijk: duizenden onschuldige mensen lijden, zijn uitgehongerd, gewond en dakloos. Gezien de ernst van deze crisis konden we niet toekijken. ADRA heeft daarom de nodige partnerschappen opgezet om vitale hulp te bieden aan de slachtoffers van deze ongeziene crisis.

Au Sud du Liban, plus de 80.000 personnes ont fui leur maison en raison des hostilités en cours le long de la frontière libano-israélienne. Début 2024, notre bureau a soutenu la réponse d’urgence du réseau ADRA nommée HEAL (Humanitarian Emergency Aid Lebanon), en partenariat avec Caritas, qui a fourni une aide essentielle à plus de 600 kinderen, vrouwen en mannen door hen te voorzien van essentiële hulpgoederen: voedsel, drinkwater, essentiële hygiëneproducten, kleding, enz.

Dit project gaat niet alleen over het bieden van directe hulp; het gaat over het creëren van blijvende verandering. Door te voorzien in de onmiddellijke behoeften van ontheemde gezinnen en door voortdurende steun te bieden, zorgt ADRA ervoor dat gezinnen zoals dat van Mkhayel hoop hebben op een betere toekomst, en maakt zo een verschil in het leven van mensen die getroffen zijn door de crisis.

Jessie, projectmanager bij ADRA Libanon, vertelt ons over de aanpak van de noodhulp door het ADRA-netwerk: : "Dit vereist samenwerking met lokale autoriteiten, internationale organisaties en leiders van de gemeenschap. Dat is essentieel voor het verzamelen van informatie en het effectief coördineren van middelen. We passen onze responsstrategieën aan naarmate de situatie zich ontwikkelt. Duizenden mensen die er alleen voor stonden, zijn nu op zoek naar een veilige plek. Het is noodzakelijk dat we onze inspanningen coördineren om effectief op hun behoeften in te spelen.”
Jessie
Programmamanager ADRA Libanon

Getuigenissen van begunstigden

Sinds het uitbreken van de oorlog op 23 oktober 2023 is de familie Farah rechtstreeks getroffen, samen met duizenden andere ontheemden in Libanon. Het project van ADRA was een bron van hoop voor hen. Vandaag hebben ze genoeg om zichzelf te onderhouden en hebben ze een stuk van hun zelfvertrouwen teruggewonnen.
Familie Farah
Het conflict in Gaza heeft schokgolven door de regio gestuurd en talloze levens verwoest, waaronder dat van de 10-jarige Milda en haar familie in Zuid-Libanon. Gedwongen om hun eens zo vredige thuis te ontvluchten, hebben ze een toevluchtsoord gevonden te midden van de chaos van de oorlog: " Ik ben hierheen verhuisd omdat er een grote oorlog is waar ik woon. Ik voel me hier beter omdat ik me veiliger voel ,” legt Milda uit, in woorden die zowel opluchting als verdriet uitstralen. Hoewel ze begrijpt dat ze haar huis moest verlaten vanwege de oorlog, blijft ze hopen dat ze op een dag kan terugkeren. Via contacten heeft haar familie onderdak gevonden bij ASB (Adventist School Bouchrieh), waar ADRA steun verleent aan Milda en andere ontheemde studenten. Dit programma biedt een zekere mate van stabiliteit te midden van onzekerheid. Het ondersteunt niet alleen de studenten, maar ook hun families door hen aan de nodige levensmiddelen te helpen en nieuwe mogelijkheden te bieden om in hun levensonderhoud te voorzien. Ondersteuning op het gebied van onderwijs is cruciaal voor ontheemde leerlingen die naar school gaan als gevolg van het voortdurende conflict. Deze steun omvat schoolgeld, uniformen, boeken, lesgeld en lunch, zodat hun toegang tot onderwijs ononderbroken blijft.
Milda
Mkhayel en zijn vrouw zochten hun toevlucht in het huis van een familielid om aan de bombardementen te ontsnappen. De beslissing om hun huis te verlaten was niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk, vooral omdat Mkhayels vrouw medicijnen nodig had die in hun regio niet meer verkrijgbaar waren. " Dit project heeft het leven van mijn familie veranderd door ons gedurende die twee maanden een helpende hand te bieden ,” legt Mkhayel uit, “ We schaamden ons omdat de meeste spullen door mijn schoonzus en haar man werden gekocht, maar dankzij dit project kunnen we meer spullen krijgen en bijdragen aan het huishouden. "
Mkhayel

Met de steun van

In Gaza zijn ten minste 40.000 mensen gedood, voor het merendeel vrouwen en kinderen. Bijna alle twee miljoen inwoners zijn met geweld verdreven. De humanitaire situatie is dramatisch.

« Toen de bommen vielen, stortte onze wereld in. Angst kleefde als stof aan ons vast en verstikte onze hoop. Maar ADRA trok ons uit de duisternis. Dankzij hen konden we onze nachtmerries delen, onze tranen de vrije loop laten en weer leren ademen. Vandaag blijft de angst bestaan, maar hij neemt af met elk verhaal dat we vertellen en met elke kalmerende oefening die we doen. Mijn kinderen hebben weer leren lachen en dromen. Bedankt, ADRA, om ons eraan te herinneren dat zelfs in het puin menselijkheid kan bloeien. »

– Marwa, moeder van 3 kinderen en begunstigde van onze noodhulpactie in Libanon

" Het geschreeuw van kinderen, de paniek van moeders: het is iets wat je nooit meer vergeet ,” vertelde een overlevende met trillende stem.
" Het enige wat we willen is een veilige plek om te slapen en eten voor de kinderen », zei een bezorgde moeder die uit Beiroet moest vluchten.

ADRA sloeg vervolgens de handen in elkaar met Christian Aid en de lokale vereniging CTFA (Culture and Free Thought Association) om gemeenschapscentra te herstellen en mensen op te vangen die de regio Khan Younis (Gazastrook) waren ontvlucht na bombardementen en gevechten. vitale hulp te bieden aan meer dan 2.000 mensen in Gaza via de distributie van voedselpakketten en basishygiënekits.

ADRA sloeg vervolgens de handen ineen met Christian Aid en CTFA (Culture and Free Thought Association) om gemeenschapscentra te herstellen en mensen op te vangen die de regio Khan Younis (Gazastrook) waren ontvlucht na de bombardementen en gevechten.

CFTA had vijf gemeenschapscentra in Khan Younis, die allemaal werden verwoest. Deze centra vormen een echte levensader voor bijna 1.200 mensen.

Het projectteam heeft al volgende werkzaamheden uitgevoerd: puinruimen, muren verven, toiletten onderhouden en andere kleine herstelwerkzaamheden. Deze taken zijn uitgevoerd in samenwerking met het lokale gemeenschapscomité. Dit is de situatie vandaag:

  • Een van de centra is bestemd voor kinderen tussen 5 en 17 jaar en biedt onderwijsprogramma's, psychosociale ondersteuning, recreatieve activiteiten en andere diensten;
  • Twee centra dienen als opvang voor gezinnen die profiteren van CFTA-diensten en deelnemen aan rehabilitatieactiviteiten;
  • Een van de centra staat open voor kinderen van 5 tot 17 jaar en biedt onderwijsprogramma's, psychosociale ondersteuning, recreatieve activiteiten en andere diensten;
  • Het cultureel centrum wordt momenteel gebruikt als opslagplaats vanwege lopende reparaties. Gezien de problemen bij het vinden van opslagruimte in Gaza na de massale evacuatie, schade en plunderingen, biedt deze faciliteit CFTA een waardevolle mogelijkheid om essentiële artikelen en goederen voor distributie op te slaan.

Het project in beeld

Bekijk deze video van CFTA, onze partner ter plaatse, over de voortgang van het door ADRA gefinancierde project in Khan Younis.. Hier zie je de omvang van de verwoesting in de opvangcentra van CFTA en de inspanningen voor de wederopbouw, maar ook hoe de ruimtes nu worden gebruikt om nieuwe gemeenschapsinitiatieven te ontwikkelen en ontheemde gezinnen onderdak te bieden. De inspanningen om de centra weer op te bouwen werden geleid door de gemeenschap die in het gebied woont en de opvanghuizen gebruikt, samen met de ontheemde gezinnen.

Met de steun van

Wat hun achtergrond ook is, burgers mogen nooit het slachtoffer worden van een conflict. Als humanitaire organisatie dringen we aan op respect voor het internationaal humanitair recht, de enige bescherming tegen een wereld van chaos en wanhoop. We moeten de meest kwetsbaren beschermen!

Jullie zijn onze kracht!

In crisissituaties telt elke gift.

Met NOODHULP als mededeling