Ontwikkelingsprojecten
Archieven
2018: Mongolië
Micro Economic and Agriculture Learning (MEAL)
In Mongoliëverlaten de voormalige nomadische fokkers de steppe op zoek naar een beter leven in de stad. Spijtig genoeg, daar ze geen veestapel en weinig vaardigheden bezitten, geraken ze meestal zonder bron van inkomsten, overlevend dankzij het bedelen of het doorzoeken van stortplaatsen. Velen leven in de sloppenwijken van de hoofdstad Ulan Bator waar ze hun traditionele yurt hebben geïnstalleerd. Zonder toegang tot water of elektriciteit, zijn de levensomstandigheden extreem moeilijk voornamelijk tijdens de winter met temperaturen die de – 30 graden raken.
Op basis van deze vaststelling hebben de plaatselijke ADRA teams een project (MEAL) gelanceerd met het oog op deze oude fokkers tot landbouwers om te scholen.
De doelstellingen van dit project:
- Doorgeven en helpen bij het opstellen van technieken voor duurzame en meer doeltreffende landbouwcultuur (permacultuur);
- De veiligheid en de voedselzelfredzaamheid van de gezinnen verzekeren;
- De stijging van de inkomsten mogelijk maken;
- Technische vaardigheden aanleren;
- Meer gezond consumptiegedrag ontwikkelen.
Dit project was een succes met meer dan 1100 begunstigde families en duizenden anderen getroffen door de « goede toepassingen » op landbouwkundig vlak.
Door dit slagen hebben ADRA Belgium en ADRA Mongolië besloten om nog verder te gaan door het opstarten van burgercoöperatieven..
Sinds oktober 2017, onder impuls van deze nieuwe dynamiek en van onze plaatselijke teams, hebben een 20-tal verkoopgroepen zich gestructureerd om:
- Hun financiële, institutionele en beheercapaciteiten te versterken;
- De hoeveelheid, de kwaliteit en de diversiteit van hun producten te verhogen;
- De verkoop en de promotie van hun producten te verbeteren;
- Connecties met de plaatselijke markten, grootwarenhuizen, enz. op te starten.
Samenvatting project
Het opzetten van burgercoöperatieven met sloppenwijkbewoners in Ulan Bator (Mongolië).
1 oktober 2017 - 30 september 2018.
852 kwetsbare mensen in 20 verkoopgroepen.
Ulan Bator, Mongolië.
2018 : Mauritanië
El Emel voor slachtoffers van lepra
Samenvatting project
levensomstandigheden van lepra-slachtoffers de komende 3 jaar te helpen verbeteren.
Nouakchott, hoofdstad van Mauritanië.
Van april tot juni 2018.
360 personen (40 gezinnen).
Dit project wil bijdragen tot de verbetering van de levensomstandigheden van slachtoffers van lepra en maakt het hen mogelijk zelfredzaam te zijn door het scheppen van bronnen van duurzame inkomsten. De begunstigden van het project zijn de leden van de Vereniging voor hulp aan personen gehandicapt door lepra en hun families (APHL). De zetel bevindt zich in de gemeente El Mina, een van de meest arme gemeenten van de hoofdstad Nouakchott.
De vereniging telt 40 families die lid zijn. 30 families wonen in de zorgwekkende woonwijken van de stad Nouakchott, (El Mina, Arafat, Riad…) ; de tien andere leprafamilies wonen buiten de stad. Het gaat dus om 40 families met een gemiddelde van 9 personen per familie hetzij 360 begunstigden die rechtstreeks door het project worden geviseerd. De indirecte begunstigden zijn de andere familieleden evenals de inwoners van de wijk.
Deze 40 beoogde families voor het project leven actueel in sociale vernederende omstandigheden. Het aantal kinderen en andere leden van deze families maakt het quasi onmogelijk voor de melaatse familiehoofden om voor hen te zorgen. Daar ze geen toegang hebben tot degelijk werk, overleven ze in precaire woningen, terwijl ze kleine activiteiten uitoefenen waarvan de inkomsten onvoldoende zijn.
Dit project zal aan deze arme families toelaten om zelfredzaam te zijn en een degelijk levensniveau te bereiken. Het doel is om leefomstandigheden van lepra-slachtoffers te helpen verbeteren in de stad Nouakchott binnen 3 jaar.
Specifieke doelstellingen :
- De woonomstandigheden van de families verbeteren;
- Bijdragen tot de verbetering van de gezondheid van de families;
- Bijdragen tot de opvoeding van de kinderen van de families van de melaatsen tijdens de duur van het project;
- De bestaansmiddelen van de kwetsbare gezinnen ondersteunen tijdens het project;
- De familiale inkomsten van de melaatsen doen groeien door de promotie van de AGR ( activiteiten die inkomsten creëren).
2018 : Burundi
Hernieuwbare energievormen en betere levensomstandigheden voor studenten
Na de bouw van sanitair in 2015, van een waterreservoir om een regelmatige bevoorrading te verzekeren in 2016, heeft het jaar 2017 de lancering van de twee laatste fasen van verbetering in het lyceum afgetekend : de creatie van een biogassysteem en de rehabilitatie van de keuken.
In partnerschap met de NGO « Ingenieurs zonder grenzen » is dus in 2017 een studie van haalbaarheid gemaakt met het oog op het installeren van het biogassysteem dat de organische materie van de toiletten in bruikbaar gas voor de keuken van de instelling zal omzetten. In 2018 zullen de twee constructies ( keuken en biogas) samen worden begeleid.
Bereikte resultaten ( sinds 2015) en vooruitzichten: :
– Gezondheid : verbetering hygiëne, vermindering van de ziekten;
– Opleiding : opvoeden in hygiëne, verbetering van de levensomgeving en leeromstandigheden;
– Milieu : vermindering van het gebruik van hout in de keuken, rationeel gebruik van de energie door gebruik van aardgas (productie via het systeem van biogas).
– Sociaal : versterking van het samenleven in de grensgemeenschappen;
– Economisch : creëren van 5 jobs, nieuwe verworven competenties voor mensen zonder werk, opstarten van een circulaire economie;
Samenvatting project
De levenskwaliteit in het Delhove lyceum verbeteren met het oog op versterken van deze strategische plaats voor de promotie van het samen leven in een onstabiele multi-etnische regio.
Delhove lyceum, gemeente Buganda, Burundi.
Augustus tot oktober 2018.
399 studenten uit Burundi, Rwanda en buurland Congo.
2017-2018 : Bosnië Herzegovina
Herontwerp en recycling academie
Samenvatting project
Verbetering van de economische situatie van kwetsbare mensen door het creëren van een recyclagecentrum voor oude kledij.
Van mei 2017 tot oktober 2018.
Doboj, Bosnië en Herzegovina.
5 vrouwen, maar honderden anderen op een indirecte manier.
De opening van het centrum heeft het mogelijk gemaakt dat 5 vrouwen, die zwaar hebben geleden onder de gevolgen van de overstromingen die het land hebben verwoest in 2014, een activiteit hebben teruggevonden die hun inkomsten doet stijgen. Nadat ze zelf eerst werden opgeleid in “snit en naad”, stellen ze voortaan gratis lessen voor binnen het kader van het centrum aan andere vrouwen zonder inkomsten (40% van de vrouwen van Doboj hebben geen werk), net als precies werk in het kader van recyclage-activiteiten.
Het centrum heeft ook de roeping om oud textiel te verzamelen, te hergebruiken en te recycleren om het een tweede leven te geven. Tassen, nieuwe kledij, portefeuille, het centrum produceert talrijke stukken, die verkocht worden in geheel Bosnië en zelfs daarbuiten.
Verwachte resultaten :
– Economisch 5 banen gecreëerd, nieuwe vaardigheden verworven voor mensen zonder werk, implementatie van een circulaire economie;
– Sociaal : versterking van de sociale structuur in de vestingsbuurt van het centrum, ontstaan van een "identiteit" eigen aan het centrum, verbetering van het zelfvertrouwen van de opgeleide vrouwen;
– Opleiding : aanleren van "snit en naad", bewustwording van het leefmilieu;
– Milieu : recyclage van oude kleren, opstarten van duurzame landbouw en van landbouwtechnieken die het milieu respecteren.
2017: Burundi (Buganda)
Verbetering leefomstandigheden voor studenten
Historiek & context
De Delhove school telt 399 leerlingen waarvan 140 intern zijn. De samenwerking met ADRA Belgium is begonnen in 2014. Vroeger waren de hygiënische omstandigheden heel primitief. De toiletten bestonden immers uit een gat in de grond, en het afvalwater vloeide meestal weg in openlucht. Deze wateren doordrongen het terrein en vervuilden de ondergrondse wateren. Hierdoor waren de kinderen dikwijls ziek en drinkbaar water was een zeldzaam product in de school. Bovendien waren de keukens quasi onbestaande en de studenten sliepen dikwijls in de klaslokalen bij gebrek aan voldoende ruimte.
Het Delhove lyceum is een school exclusief en specifiek gewijd aan de pedagogische en wetenschappelijke opvoeding. De kwaliteit van het onderwijs, het natuurlijk kader en de christelijke en broederlijke sfeer die er heerst maken er een belangrijke opvoedkundige pijler van in de streek. Het gaat zelfs zover dat het lyceum studenten uit het naburige Rwanda ontvangt. Naast de opvoeding wil het Delhove lyceum ook een plaats van verzoening en vereniging zijn in een te vaak verdeeld land.
Doel 2017
Na de bouw van sanitaire voorzieningen (2015) en een watertank om een regelmatige watertoevoer te garanderen (2106), wil Doel in 2107 een keuken installeren om de leerlingen kwaliteitsvoeding te kunnen bieden
Verantwoording voor deze actie
De bezorgde maaltijden op school zijn dikwijls de enige die veel studenten zich kunnen veroorloven. In een land waar het percentage chronische ondervoeding tot het hoogste van de wereld behoort, is het verschaffen van kwaliteitsvoedsel in degelijke hygiënische omstandigheden een must, zowel voor de gezondheid van de studenten als voor hun concentratie bij het leerproces.
Verwachte impact
– Gezondheid : significante daling van de ondervoeding, verbetering van de hygiëne, vermindering van de ziekten;
– Opleiding : opleiding tot hygiëne, verbetering van het levenskader gunstig voor een beter leerproces, verbetering van de concentratie van de leerlingen dankzij een voeding van betere kwaliteit;
– Milieu Deze omvatten het verminderen van houtverbruik in de keuken en rationeel energiegebruik door het gebruik van aardgas (geproduceerd door het biogassysteem).
Vervolg van het project in 2018
In 2018, de aanmaak van biogas. Een systeem zal de organische stof afkomstig van de toiletten omzetten in gas, dat vervolgens de keuken van het lyceum zal bevoorraden.
Samenvatting project
Na de bouw van sanitaire voorzieningen (2015) en een watertank om een regelmatige watertoevoer te garanderen (2106), wil Doel in 2107 een keuken installeren om de leerlingen kwaliteitsvoeding te kunnen bieden
Delhove lyceum, gemeente Buganda, Burundi.
2015-2018.
399 studenten uit Burundi, Rwanda en DR Congo.
2017: DR Congo (Bukavu)
Sociaaleconomische steun voor de meest kwetsbare gezinnen
Samenvatting project
De sociaaleconomische omstandigheden van 30 begunstigden verbeteren met het oog op zelfvoorziening.
Stad Bukavu, Zuid-Kivu, DR Congo.
Van september 2016 tot februari 2017.
30 vrouwen die gezinshoofd zijn.
Historiek & context
ADRA Belgium ondersteunt het project TT2F sinds verschillende jaren door samen te werken met een plaatselijke vereniging, de vzw Train Them to FishHonderden begunstigden hebben zo kunnen genieten van opleidingen, raadgevingen en financiële steun. Dit initiatief van steun aan de meest kwetsbare personen van de stad Bukavu wordt ‘Kujitegemea’genoemd, wat betekent " zelfredzaamheid om nooit meer te bedelen ".
De onveiligheid, verkrachtingen en moordpartijen in de plattelandsstreken in het Oosten van de D.R. Congo hebben een sterke bevolkingsconcentratie veroorzaakt in de stad Bukavu. Meer dan de helft van de inwoners leeft in extreem moeilijke levensomstandigheden met minder dan1$ per dag.
In 2017zetten we het in 2016 gestarte project voort, dat tot doel heeft de sociaaleconomische omstandigheden te verbeteren van 22 weduwen en 8 kindmoeders , die allemaal aan het hoofd staan van een gezin. Het TT2F-project richt zich op training en zelfredzaamheid. Door opleidingen in snit en naad, maar ook in het beheer van kleine handelszaken, verwerven de 30 vrouwen ( geselecteerd op basis van hun socio-economische situatie) de deskundigheid nodig om hun commerciële activiteiten op te zetten. Daarnaast wordt er, afhankelijk van de resultaten, financiële en materiële steun verleend als helpende hand bij het opstarten van de inkomstengenererende activiteit.
Tot slot worden de begunstigden aangemoedigd om zich te verbinden onder vorm van solidaire groepen, van kleine coöperatieven met het doel de leden te ondersteunen. De notie van sparen wordt ieder groep bijgebracht om zo nieuwe leden te ondersteunen.
Verwacht impact:
– Economisch : opkomst van nieuwe inkomsten, daling van de hulpbehoevendheid;
– Sociaal : stijging van het zelfvertrouwen, een plaats in de Congolese maatschappij;
– Opleiding : scholing van kinderen, vermindering/stoppen van bedelarij;
– Gezondheid : Betere toegang tot verzorging, verbetering van de levenshygiëne.
Na afloop van het project wordt een periode van ondersteuning voor de begunstigden gehandhaafd om de duurzaamheid van de initiatieven te garanderen.
2017: Kameroen (Mintom)
Participatief ontwikkelingsproject voor Pygmeedorpen
Historiek & context
Het probleem van scholing in een context van armoede is zorgwekkend in bepaalde regio's van Kameroen. De Baka-pygmeeën zijn één van de meest getroffen bevolkingsgroepen. Naast problemen met tewerkstelling, toegang tot de grond, en tot de nodige bestaansmiddelen voor hun overleving, ondervinden de meeste Baka pygmeeën families moeilijkheden om hun kinderen naar school te sturen.
De voorbije jaren heeft ADRA Belgium een lokale vereniging APAHC APAHC (Association pour la Promotion des Actions Humanitaires au Cameroun) gesteund om onderwijs en schoolmateriaal te financieren voor de kinderen van Baka pygmeeëngezinnen..
Sinds eind 2016 werken we echter aan een nieuwe aanpak waarbij APHAC betrokken is. Er zijn gesprekken gaande om projecten te ontwikkelen die Baka pygmee gezinnen in staat zullen stellen om naar economische zelfredzaamheid te gaan.
Verantwoording voor deze actie
De dorpen Assok en Zoulabot kampen met voedseltekorten en extreme armoede. De mensen in deze dorpen gebruiken nog steeds rudimentaire landbouwtechnieken en hebben een wanhopig tekort aan inkomsten om in hun basisbehoeften te voorzien. Hoewel zelfvoorzienende landbouw hun hoofdactiviteit is, zijn er in deze plaatsen geen opleidingsstructuren die essentieel zijn voor het verbeteren van de productiviteit of het ontwikkelen van landbouwtechnieken.
Doel 2017
Met de steun van ADRA Cameroun en ADRA Belgium legt APHAC de basis voor een nieuw project met als doel een blijvende bijdrage te leveren aan het welzijn van de bevolking van Assok en Zoulabot, en meer bepaald van de Baka-pygmeeën, door toegang te verlenen tot de knowhow die nodig is om de voedselzekerheid en de economische ontwikkeling in het gebied te verzekeren.
Concreet zal het project zich richten op:
- De organisatie van mobiele opleidingen over aangepaste en duurzame landbouw om de productiviteit van de oogsten te verbeteren in de actiezone van het project;
- Het opzetten van landbouwbedrijven beheerd dankzij de technieken voorgesteld tijdens de opleidingen. Deze moeten als voorbeeld dienen voor het dorp en moeten het mogelijk maken extra-inkomsten voor de hele gemeenschap te genereren;
- Het weer op gang brengen van de lokale economie (markt, enz.);
- Een persoonlijke opvolging.
Verwachte impact
– Economisch : stijging van de inkomsten, economische zelfredzaamheid van de individuen;
– Sociaal : verbetering van de perceptie van de Baka Pygmeeën binnen de gemeenschap;
– Opleiding : auto-financiering van het schoolgeld van de kinderen;
– Gezondheid : voedselveiligheid, vermindering van de ondervoeding;
– Milieu : opzetten van beredeneerde landbouw en landbouwtechnieken die het milieu respecteren.
Na voltooiing zal het project nog verschillende jaren lopen.
Samenvatting project
Een blijvende bijdrage leveren aan het welzijn van de lokale bevolking door toegang te bieden tot de knowhow die nodig is om voedselzekerheid en economische ontwikkeling in de regio te garanderen.
Dorpen Assok en Zoulabot, Zuid-Kameroen.
Van september 2016 tot juni 2017.
9.112 studenten en hun gezinnen.
2017: Filipijnen (Tapol)
Drinkwater voor een dorp
Historiek & context
In november 2013 raasde de tyfoon Haiyan over de Filipijnen en vernietigde veel eilanden op zijn pad. 4 jaar later is de wederopbouw nog steeds gaande. Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt om de economische zelfstandigheid van de getroffen bevolkingsgroepen en hun weerbaarheid tegen klimaatrampen te garanderen.
Op heteiland Leyteverleende ADRA onmiddellijk na de ramp noodhulp. Daarna werden veel projecten opgezet. In Tapol, een afgelegen gemeenschap op het eiland, blijft de watervoorziening echter een groot probleem. Door de geografische ligging is het voor de dorpelingen erg moeilijk om toegang te krijgen tot schoon water. Ze zijn gedwongen om meerdere keren per dag naar de bron te gaan om in hun huishoudelijke behoeften te voorzien.
Doel 2017
ADRA werkt nauw samen met de plaatselijke bewoners om infrastructuur op te zetten (zonnepompen, aansluitingen, kranen, was- en afvoerplaatsen, enz.) zodat het hele dorp regelmatig toegang heeft tot drinkwater van goede kwaliteit..
We geven ook opleidingen over hygiëne en rationeel waterbeheer met het oog op duurzame ontwikkeling.
Om ervoor te zorgen dat het project wordt gevolgd en duurzaam is, wordt bovendien een comité voor waterbeheer wordt opgericht. Hierin zitten leden van de gemeenschap en lokale autoriteiten.
Verantwoording voor deze actie
In Tapol brengt het gebrek aan toegang tot voldoende drinkwater niet alleen risico's met zich mee voor de gezondheid, maar beperkt het ook het gezinsinkomen en de aanwezigheid op school: de meeste mannen hebben het druk met ander werk, dus zijn het de vrouwen en kinderen die verantwoordelijk zijn voor het dagelijks tientallen keren water halen voor het dorp. Dit verhindert de vrouwen om andere activiteiten uit te oefenen (landbouw, verkoop, enz.) en de kinderen om op regelmatige basis naar school te gaan.
Verwachte impact
– Gezondheid : minder ongevallen in verband met watertransport, verbeterde hygiëne, minder ziekten;
– Sociaal : lagere binnenlandse kosten, lokale werknemers leren nieuwe vaardigheden;
– Economisch : hogere winstgevendheid van gewassen;
– Opleiding : tijd vrijgemaakt voor schoolgaande kinderen;
– Milieu : vermindering van vervuiling rond de bron, gebruik van hernieuwbare energie.
Dit project van 3 maanden heeft op dit moment geen vervolg gepland. Na afloop van het project zullen ADRA-teams het waterbeheercomité echter nog enkele maanden ondersteunen om het zelfvoorzienend te maken.
Samenvatting project
Alle inwoners regelmatig toegang geven tot drinkwater van hoge kwaliteit.
Dorp Tapol, eiland Leyte, Filippijnen.
van februari tot april 2017.
625 personen.
Maak kennis met Norberto Gayo
In november 2013 heeft de tyfoon Haiyan al zijn fruitbomen vernield, zodat heel zijn kapitaal in enkele minuten verloren is gegaan. Noberto is nu te oud om zwaar lichamelijk werk te doen. Voortaan stelt hij zich tevreden met zijn groentetuin te bewerken. Opdat het gezin kan overleven gaat zijn vrouw werken in de wasserij. Het moeilijkste voor Noberto is het dagelijkse transport van de hoeveelheid water nodig voor zijn gezin en zijn groentetuin: "Het terrein is sowieso moeilijk te nemen en voor iemand van mijn leeftijd is het nog erger. We bidden dat ADRA een systeem voor watervoorziening en -opslag kan financieren. Een droom zou werkelijkheid worden en ons leven zou veel eenvoudiger zijn." verklaart Noberto.
Met de steun van
2016 : Burundi
Bouwpakket voor vluchtelingen
Sinds 1972, heeft Burundi verschillende grote crisissituaties doorgemaakt waardoor veel inwoners hun land zijn ontvlucht, met name naar Congo of Tanzania. Ze bleven daar lange tijd en toen ze terugkeerden, waren hun land en huizen al ingenomen door andere mensen.
Duizenden vluchtelingen zijn "naar huis" teruggekeerd. Ze zijn alles kwijt enzijn niet in staat om een dak boven hun hoofd te bouwen.
Verschillende ADRA-kantoren in Europa zijn gemobiliseerd om deze vluchtelingen te ondersteunen. Een van de acties is om deze gezinnen in staat te stellen een huis te herbouwen, zodat ze weer een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Ze krijgen de bouwmaterialen voor een bouwpakket en bouwen zelf een huis. De donateurs die het project hebben gesteund ontvangen een foto van het huis.
2016: Kameroen
Ondersteuning voor scholing
Sociaal-educatief project met onze partner APAHC (Association pour la Promotion des Actions Humanitaires au Cameroun). Het schoolgaan in een context van armoede is een erg verontrustende kwestie in bepaalde regio’s van Kameroen. De Baka-pygmeeën zijn één van de meest getroffen bevolkingsgroepen. Naast problemen met tewerkstelling, toegang tot de grond, en tot de nodige bestaansmiddelen voor hun overleving, ondervinden de meeste Baka pygmeeën families moeilijkheden om hun kinderen naar school te sturen.
Om aan deze kinderen hoop op een betere toekomst te bieden heeft APAHC een project opgezet ter ondersteuning van het schoolgaan van de Baka pygmeeën kinderen van Kameroen. Naast het opvoedkundige aspect beoogt dit project ook de verbetering van de levensomstandigheden van de Baka pygmeeën.
De activiteiten van het project bestaan uit:
– de identificatie en het registreren van de weeskinderenof van de extreem arme families;
- het contact met de scholen, opsomming van de noden en schatting van de jaarlijkse kosten voor het schoolgaan;
- betaling en verdeling van het schoolmateriaal en betaling van schoolkosten;
– Opvolgen van de evolutie van het schoolgaan van de kinderen en verschillende vergaderingen met de educatieve partners;
– Opvolging van de familie van de kinderen. kinderen.
Er zijn besprekingen gaande om projecten te ontwikkelen die Baka pygmeeënfamilies en andere arme families die door het project worden getroffen in staat stellen om zelfvoorzienend te worden. Het belangrijkste doel van deze aanpak is om de afhankelijkheid van de gezinnen van het project te doorbreken en hen aan te moedigen initiatief te nemen en betrokken te raken bij de scholing van hun kinderen.
2016: DR Congo
Train Them to fish 2
Train Them To Fish (TT2F) is een sociaal-economisch ontwikkelingsproject in de stad Bukavu (DR Congo). De vzw Train Them to Fish bevindt zich in het oosten van de Democratische Republiek Congo. TT2F luistert naar kwetsbare mensen en zet initiatieven op om hen te helpen zelfvoorzienend te worden.
De eerste fase van dit project richtte zich op mensen met een handicap en vrouwen die slachtoffer waren van verkrachting of seksueel geweld. Het TT2F-project is gericht op 39 begunstigden (26 mensen met een handicap en 13 verkrachte meisjes die moeder zijn geworden). Het doel is om deze mensen te trainen en mondiger te maken : training in knippen en naaien, het leveren van naaimachines, etc.
Het project werd in drie fasen uitgevoerd:
– Identificatie van begunstigden : TT2F selecteerde 39 begunstigden. De opleiding in knippen en naaien werd gegeven door lokale professionele kleermakers. Naast de training in dit vak organiseerde een psycholoog van TT2F luistersessies en psychologische ondersteuning voor de verkrachte vrouwen.
– Structurering en distributie van naaimachines en andere accessoires.
- Aan het einde van de training werden de begunstigden in drie groepen verdeeld. Elke groep ontving 4 naaimachines, een borduurmachine, opstartaccessoires en financiële steun om hun eerste huur te betalen. Begunstigden die mobiliteitsproblemen hebben om toegang te krijgen tot de opgezette groepswerkplaatsen hebben elk een naaimachine ontvangen en werken in hun individuele werkplaats onder toezicht van Train Them 2 Fish.
In 2016wil TT2F het project herhalen met een nieuwe groep. ADRA Belgium is van plan om dit project dit jaar opnieuw te financieren.
Samenvatting project
De sociaaleconomische omstandigheden van 39 begunstigden verbeteren met het oog op hun zelfvoorziening.
Van september 2016 tot februari 2017.
Stad Bukavu, Zuid-Kivu, DR Congo.
39 vrouwen die hoofdgezin zijn.
2016: DR Congo
Bouw van een micro-waterkrachtcentrale
ADRA Belgium steunt de bouw van een micro-waterkrachtcentrale in het kinderdorp Patmos op heteiland Idjwi. Dit eiland, een enclave in het midden van het Kivu meer, wordt met een ernstig demografisch probleem geconfronteerd (600inw/km2).
In 1994 is de situatie verergerd door de komst van de Rwandese Hutu vluchtelingen. Hout, de voornaamste energieleverancier, is er heel zeldzaam geworden. Het eiland is volledig ontbost en zelfs de bereiding van warme maaltijden wordt moeilijk. Elektrische energie is onmisbaar om verschillende problemen op te lossen:
- Het tekort aan hout om te verwarmen maakt het dagelijkse leven moeilijk en genereert talrijke conflicten onder de bewoners;
- De onmogelijkheid om activiteiten te organiseren, die centen in het laadje brengen voor de eilandbewoners en de studenten en, die het mogelijk maken on te strijden tegen het steeds weerkerend probleem van de armoede;
- De afwezigheid van nachtlicht, evenals van internetverbinding.
De Kagohwa rivier die langs het kinderdorp loopt biedt de mogelijkheid om een micro-waterkrachtcentrale te bouwen. Het debiet van het water is regelmatig en de bouw van een dam zal het mogelijk maken de nodige energie te produceren voor het dorp Patmos, maar ook voor de omliggende woonplaatsen.
Dit project, gefinancierd in grote mate door ADRA-BE, zal uitgevoerd worden vanaf de lente van 2016.
2015 : Burundi
Bouw van een biovergister
De Delhove school telt 560 leerlingen waarvan 130 intern zijn. Het project is opgestart in 2014. Vroeger waren de hygiënische omstandigheden heel primitief. De toiletten bestonden immers uit een gat in de grond, en het afvalwater vloeide meestal weg in openlucht. Deze wateren doordrongen het terrein en vervuilden de ondergrondse wateren. Hierdoor waren de kinderen dikwijls ziek.
Projectde school uitrusten met een biovergister. De biovergister is een installatie waarbij biogas wordt gewonnen uit organisch materiaal. Het is dus een goedkope en eenvoudig te realiseren manier om energie te produceren. De energie die hiermee wordt geleverd, voorziet ruimschoots in de energiebehoefte van de keuken van de school. Het gaat hier om een pilootproject voor de regio, dat van nabij door de plaatselijke autoriteiten wordt opgevolgd.
Dit project bestaat uit verschillende aspecten:
– vormend (opvoeding van hygiëne);
– sanitair (het vermijden van overdracht van bacteriën);
– ecologisch (het recycleren van natuurlijke bronnen en een garantie van drinkwater).
Het project verloopt in verschillende fasen:
- bouw van een septische put en van toiletten;
- bouw van een groot waterreservoir;
- bouw van de biovergister
Vordering van het project : ondanks interne, politieke moeilijkheden in Burundi werden de toiletten gebouwd; het waterreservoir wordt voltooid in maart 2016. Daarna zal de bouw van de biovergister van start kunnen gaan.
2015: Kameroen
Ondersteuning voor scholing
Sociaal-educatief project met onze partner APAHC (Association pour la Promotion des Actions Humanitaires au Cameroun). Het schoolgaan in een context van armoede is een erg verontrustende kwestie in bepaalde regio’s van Kameroen. De Baka-pygmeeën zijn één van de meest getroffen bevolkingsgroepen. Naast problemen met tewerkstelling, toegang tot de grond, en tot de nodige bestaansmiddelen voor hun overleving, ondervinden de meeste Baka pygmeeën families moeilijkheden om hun kinderen naar school te sturen.
Om aan deze kinderen hoop op een betere toekomst te bieden heeft APAHC een project opgezet ter ondersteuning van het schoolgaan van de Baka pygmeeën kinderen van Kameroen. Naast het opvoedkundige aspect beoogt dit project ook de verbetering van de levensomstandigheden van de Baka pygmeeën.
De activiteiten van het project bestaan uit:
– de identificatie en het registreren van de weeskinderenof van de extreem arme families;
- het contact met de scholen, opsomming van de noden en schatting van de jaarlijkse kosten voor het schoolgaan;
- betaling en verdeling van het schoolmateriaal en betaling van schoolkosten;
– Opvolgen van de evolutie van het schoolgaan van de kinderen en verschillende vergaderingen met de educatieve partners;
– Opvolging van de familie van de kinderen. kinderen.
2015: Guatemala
Steun aan een weeshuis
Een sociaal-educatief project dat erin slaagt om enkele honderden wezen en andere achtergelaten kinderen, meisjes en jongens, op te leiden.
Lokale partner : HOGAR LOS PINOS.
Het project werd financieel gesteund door IKN Nederland, ICC België en ADRA Belgium.
2015: DR Congo
Opleiding voor kindmoeders met een beperking
Het gaat om een socio-economisch opleidings- en versterkingsprojectin de stad Bukavu ten oosten van de DRC nl ” Train Them To Fish”(TT2F). De vzw bevindt zich ten oosten van de Democratische Republiek Congo. TT2F luistert naar kwetsbare mensen en zet acties op bestemd om deze laatsten te helpen in hun eigen noden te voorzien.
De eerste fase van dit project richtte zich op mensen met een handicap en vrouwen die slachtoffer waren van verkrachting of seksueel geweld.
Het TT2F-project is gericht op 39 begunstigden (26 mensen met een handicap en 13 verkrachte meisjes die moeder zijn geworden). Het doel is om te trainen en mondiger te maken: training in knippen en naaien, levering van naaimachines.
Het project werd in drie fasen uitgevoerd:
– Identificatie van begunstigden Omdat TT2F niet in staat was om aan de behoeften van de vele geïdentificeerde mensen te voldoen, selecteerde het 39 begunstigden. Training in knippen en naaien werd gegeven door lokale professionele kleermakers. Naast de training in dit vak organiseerde een psycholoog van TT2F luistersessies en psychologische ondersteuning voor de verkrachte vrouwen.
– Structurering en distributie van naaimachines en andere accessoires.
- Aan het einde van de training werden de begunstigden verdeeld in drie groepen (coöperaties). Elke groep ontving 4 naaimachines, een borduurmachine, opstartaccessoires en financiële steun om hun eerste huur te betalen. Begunstigden die mobiliteitsproblemen hebben om toegang te krijgen tot de opgezette groepswerkplaatsen hebben elk een naaimachine ontvangen en werken in hun individuele werkplaats onder toezicht.
Vandaag zijn deze groepen operationeel en TT2F wil hen verder steun/ raad brengen in geval van nood.
2014: Burundi
Bouw van een biovergister
In dit land waar 68% van de mensen onder de armoedegrens leven en waar de bevolking erg jong is (45,8% jonger dan 14 jaar) hebben we een sociaal-educatief project gesteund. Het betreft de voorziening voor de Delhove school (met 560 leerlingen waarvan 130 internen) van een bio-vergister.
De bio-vergister is een installatie die toelaat biogas te produceren uit organisch materiaal. Het is dus een goedkope en makkelijke manier om energie te produceren. De zo geleverde energie zou ruimschoots in de behoefte van de keuken voorzien. Het gaat hier om een baanbrekend project voor dit land en de Burundese regering is hier erg in geïnteresseerd.
Dit project is tegelijk vormend (opvoeding van hygiëne); sanitair (om de overdracht van bacteriën te voorkomen), en ecologisch (het recycleren van natuurlijke bronnen en een garantie van drinkwater).
Er moest echter, alvorens de biovergister te bouwen, geschikt sanitair en een waterbekken aangelegd worden.. Want de toiletten bestonden uit een put in de grond en het afvalwater stroomde vaak weg in de open lucht. Het gehele budget bedraagt ongeveer € 45.000. De werken zijn in de herfst gestart.
2014: Kameroen
Ondersteuning voor scholing
De voortzetting van het programma van de sociaal-educatieve microprojecten met onze partner vanAPAHC - Kameroen. Het doel behelst de opleiding, hulp bij opvoeding, en het begeleiden van weeskinderen, in de steek gelaten jonge moeders, gescheiden koppels, altijd afkomstig uit zeer arme families, en met voorrang pygmeekinderen van Baka. Deze zijn met 35.000 in het land.
In 2014meer dan 4.000 leerlingen werden geholpen om hun schoolparcours af te werken.
2014: Malawi
Levering van ambulancefietsen
De levensverwachting in dit land is erg laag en 16,4% van de bevolking heeft aids. Veel mensen wonen ver van een medisch centrum en velen sterven omdat ze niet op tijd behandeld kunnen worden.
Dit gezondheidsproject omvatte het uitrusten van 25 dorpendie meer dan 10 km van een medisch centrum verwijderd waren, met elk 2 ambulancefietsen. Dit zou het sterftecijfer in deze gemeenschappen met meer dan 50% verminderen. Zieken en slachtoffers van ongevallen sterven vaak omdat ze geen toegang hebben tot spoedhulp. Het project omvat niet alleen het leveren van de fietsen (die in het land zelf worden gebouwd), maar ook het trainen en begeleiden van de ambulanciers. De totale kostprijs van een fiets - inclusief alle infrastructuur - bedraagt 500 euro.
ADRA Belgium heeft fietsen kunnen financieren voor 10 dorpen.
2014: DR Congo
Voedselzekerheid
In Katangahebben een aantal families een vereniging opgericht met de naam "L'Association pour l'Elevage et l'Agriculture" om de voedselzekerheid van de verarmde bevolking van de Kamina-regio te verzekeren. Het project, dat verschillende jaren gesteund werd door ADRA Belgium, loopt ten einde. Deereniging kan nu autonoom functioneren. Ze wordt erkend door de overheid, die haar van zaaigoed voorziet..
2014: DR Congo
Sociaal-educatief project
Zuid-Kivu: ADRA Belgium heeft verder samengewerkt met zijn partner Prolasa International aan dit sociaal-educatief project voor wezen en verwaarloosde kinderen, naar aanleiding van de burgeroorlog in deze onrustige provincie..
Heteiland Igjwi is tot nu toe gespaard gebleven van de oorlog, maar lijdt wel onder de gevolgen, zoals stijgende voedsel- en transportprijzen. Er is dringend hulp nodig om de klaslokalen te repareren en deze school te helpen haar eigen akkers te bewerken. De financiers zijn IKN/Nederland, ICC België en ADRA Belgium.
2014: Guatemala
Steun aan een weeshuis
Ook dit jaar hebben we onze samenwerking met onze partner HOGAR LOS PINOS voortgezet in een sociaal-educatief project dat met succes enkele honderden weeskinderen en andere verwaarloosde kinderen opleidt, zowel meisjes als jongens. Voor dit project werken we samen met IKN/Nederland en ICC België.