ecologie en innovatie
voor de meest kwetsbaren
Sinds 2018 steunt ADRA Belgium, samen met lokale en internationale partners, projecten in Mauritanië die duurzame ontwikkeling en innovatie combineren. De behoefte aan degelijke huisvesting, onderwijs maar ook bekommernissen om het milieu hebben aanleiding gegeven tot ambitieuze en innoverende bouwprojecten. Een daarvan, het “El Emel”-project of in het Nederlands "De Hoop”, werd in 2020 voorgesteld tijdens een unieke fototentoonstelling, georganiseerd in samenwerking met de Stad Brussel.
Mauritanië staat op de 126e plaats bij de 152 onderzochte landen en gebieden op de menselijke ontwikkelingsindex (HDI-2018). Concreet betekent dit een slechte verdeling van de middelen, moeilijke toegang tot drinkwater, voedselonzekerheid, enz. voor bijna 3,5 miljoen inwoners.
Onder hen zijn de lepraslachtoffers in bijzonder kwetsbaar. Als gevolg van de verminking die hun ziekte veroorzaakt, worden zij gemarginaliseerd en uitgesloten van het sociale en economische leven, zelfs na hun genezing.
Gedwongen om te bedelen en te overleven in onzekere omstandigheden, kunnen zij zich geen degelijke huisvesting veroorloven en wonen zij vaak in ‘m’bars’ (een krot gemaakt van hout en oude metalen platen – zie foto). Deze woningen zijn meestal gebouwd op ongeschikte plekken, wat vaak leidt tot gezondheids- en veiligheidsproblemen.
Het " El Emel "-project, bouwen via recyclage (2018 – 2021)
In samenwerking met AMSPHL, de lokale vereniging voor steun aan slachtoffers van lepra, is ADRA in 2018 begonnen met het bouwen van degelijke woningen op basis van gebruikte plastic flessen voor mensen die ziek of verminkt zijn door lepra. De gebruikte techniek is eenvoudig: de meest voorkomende grondstoffen in Mauritanië (zand en gebruikte plastic f lessen) worden gebruikt om de muren van de huizen te bouwen (ongeveer 8.000 flessen per huis). Elke woning heeft ramen, deuren en sanitaire voorzieningen. Met deze innovatieve techniek werden al vijftien bottle houses gebouwd voor lepraslachtoffers en hun gezinnen die in zeer precaire situaties leven. Daarbij werden sinds 2018 tientallen arbeiders opgeleid in de nieuwe bouwtechnieken.
Een nieuw thuis voor Oumou El Khairy
Oumou is 60 jaar. Zij overleefde lepra. Het grootste deel van haar leven heeft ze in een ‘m’bar’ geleefd, een tent met een geïmproviseerd dak dat kwetsbaar is voor slecht weer.
Oumou is weduwe sinds 25 jaar en heeft moeite om haar gezin te onderhouden door de gevolgen van lepra en het gebrek aan opleiding, waardoor ze niet aan een job geraakt. Zij deelt haar woonruimte met haar tien gezinsleden, waaronder twee kinderen met een mentale beperking. ADRA Mauritanië heeft, in samenwerking met ADRA Belgium, een klein huisje voor haar gebouwd van beton en gerecycleerde plastic flessen dat haar zal beschermen tegen de regen, de koude, de wind en het zand.
Het leercentrum (2020-2021)
ADRA heeft ook geïnvesteerd in de bouw van een multifunctioneel leercentrum in El Mina, een van de armste wijken van de hoofdstad Nouakchott, met gebruik van dezelfde bouwtechnieken. Het is een unieke constructie waarvoor 40.000 flessen werden gebruikt in plaats van klassieke bakstenen. Het gebouw beschikt ook over zonnepanelen en een waterfiltratiesysteem met het oog op een rationeel gebruik van de hulpbronnen.
Het doel van dit centrum is de duurzame ontwikkeling van de hele gemeenschap te ondersteunen en te bevorderen (onderwijs voor de jongsten, opleidingen voor werkzoekenden, sensibilisatieprogramma’s op verschillende domeinen, enz.). Het multifunctioneel centrum dat uitgerust is met een polyvalente zaal, een opleidingsruimte, een boekhandel, een cafetaria, kantoren en een dokterspraktijk, zal zorgen voor een duurzame verbetering van de gezondheidssituatie en de economische en sociale omstandigheden van een sterk gemarginaliseerde bevolking.
Er waren vertragingen in het project door de pandemie, maar ondertussen is de bouw van het centrum afgerond en worden de lokalen ingericht. Verwacht wordt dat het centrum tegen het einde van het jaar volledig operationeel is.