Drinkwater

voor kliniek en leerlingen in Ndzevane

ADRA_Project Lubumbo_BEGINVERSLAG (1)

Bijna één op de drie mensen in Eswatini (voorheen Swaziland) heeft geen toegang tot drinkwater en twee op de vijf mensen hebben geen toegang tot degelijke sanitaire voorzieningen. Deze situatie heeft nadelige gevolgen voor de levenskwaliteit en de gezondheid van de bevolking en draagt ook bij aan de lage levensverwachting van slechts 49 jaar. Om deze situatie duurzaam te veranderen, hebben ADRA Belgium en ADRA Eswatini hun krachten gebundeld in dit project voor verbeterde toegang tot water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH) in een kliniek.

Een kliniek zonder water

De kliniek van Ndzevane ligt in de armste regio van het land en is onderhevig aan ernstige droogte. Hierdoor is de meerderheid van de bevolking sterk afhankelijk van voedselhulp om te overleven. Eswatini heeft ook het hoogste percentage hiv/aids-patiënten ter wereld (bijna een derde van de bevolking). Daarnaast worden bewoners, vooral kinderen, blootgesteld aan diarreeziekten door het gebrek aan toiletten en goede hygiënepraktijken omdat ze onvoldoende schoon water hebben.

ADRA_Project Lubumbo_STARTVERSLAG (4)

Het personeel van de kliniek heeft schoon water nodig om gezondheidszorg van hoge kwaliteit te kunnen bieden. Een veilige en betrouwbare watervoorziening is essentieel om patiënten van eten en drinken te voorzien, voor een goede hand- en lichaamshygiëne en voor diverse medische doeleinden. Water is ook essentieel voor het schoonmaken van kamers, vloeren, toiletten, lakens en linnengoed. Water speelt een centrale rol in de behoeften van patiënten, omdat het hen in staat stelt te hydrateren, zich te wassen en het risico op infecties te verminderen.

ADRA_Project Lubumbo_STARTVERSLAG (5)

Duurzaam beheer van drinkwater

Vóór de tussenkomst van ADRA had de kliniek geen drinkwatervoorziening, wat gevolgen had voor ongeveer 5.223 inwoners. Deze situatie vormde een groot risico voor de bevolking, vooral voor kinderen, die blootgesteld worden aan gezondheidsproblemen en ziekten die verband houden met het gebrek aan drinkwater, zoals parasieten, diarree, huid- en oogziekten.

Dankzij de financiële steun van de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen Antwerpen heeft het project de nodige faciliteiten kunnen leveren voor de toegang tot drinkwater, alsook training in het beheer van het watersysteem. Het nieuwe, verbeterde systeem werd tijdens de maanden juni en juli geïnstalleerd. Om het milieu te sparen wordt zonne-energie gebruikt om de waterpomp aan te drijven. Daarnaast zijn er wateropvangsystemen geïnstalleerd om de kliniek en de scholen aan te moedigen regenwater op te vangen in tanks om het afvloeien van water en bodemerosie te verminderen.

Een gedreven gemeenschap op weg naar duurzame impact

Bij de start van het project in maart 2023, werd een waterbeheerscomité opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van de kliniek, de aangrenzende lagere en middelbare scholen en de lokale overheid van Ndzevane. De lokale autoriteiten zijn vanaf het begin bij het project betrokken om ervoor te zorgen dat de hele gemeenschap op een duurzame manier gebruik kan maken van het systeem. Het Ministerie van Gezondheid en het Ministerie van Waterzaken hebben zelfs een officiële brief naar ADRA Eswatini gestuurd om hun steun te betuigen.

Het waterbeheerscomité heeft training gekregen over infrastructuurbeheer, sanitaire voorzieningen en hygiëne, maar ook over het milieu en de gevolgen van klimaatverandering. Het comité staat in voor het goede gebruik en onderhoud van de watervoorzieningen.

Gezonde en verantwoordelijke kinderen

Het project richtte zich specifiek op kinderen van de twee naburige scholen, zodat ze kunnen opgroeien in een gezonde omgeving en leren hoe ze op een verantwoorde manier met water kunnen omgaan en tegelijkertijd het milieu beschermen. Verschillende leerlingen en leerkrachten van de twee scholen namen deel aan de WASH-training. Er werden ook hygiëneproducten en -materiaal uitgedeeld, waaronder afvalemmers en -zakken, handschoenen en maandverband.

Moestuin voor een gezonde voeding

In juni werd bij de kliniek ookeen moestuin aangelegd voor voedingsvoorlichting . Deze dient als demonstratieplek voor zwangere vrouwen en moeders over het belang van gezonde voeding voor henzelf en hun baby’s. Het doel van dit initiatief is om een bijzonder kwetsbare groep mensen erbij te betrekken, door moeders te groeperen die baat hebben bij voedingseducatie.

De kindmoedersclub van de kliniek is ook in het project geïntegreerd. Het initiatief heeft de club versterkt door middel van training in voeding, klimaatverandering, hygiëne en gezondheid, en seksuele en reproductieve rechten.

Daarnaast kregen 135 leerlingen (67 meisjes en 68 jongens) een training in duurzame voeding. Na de training plantten de leerlingen traditionele groenten (amarant, okra, aubergine, pompoen, erwten) die in de schoolkeuken worden bereid. Vóór de schoolvakantie (half augustus) werden de verbouwde groenten al minstens drie keer geserveerd in de schoolkeuken.

Er werden ook kookdemonstraties met traditionele groenten georganiseerd voor de scholen. Schoolkoks waren aanwezig om deze groenten voor de leerlingen te bereiden. Na de demonstratie ontvingen de scholen en de kliniek zakjes met zaden om in hun eigen moestuinen te planten.

foto 7
foto 6

Met de steun van

111111_logo+tagline_RGB_Tagline_Hoofd_Technisch kopiëren 5