Verbeterde toegang tot drinkwater

in Guidimakha

Mauritanië telt 3,5 miljoen inwoners waarvan de helft op het platteland woont. Het land kent al enkele jaren een toenemende economische groei, die heeft bijgedragen aan het terugdringen van de armoede. Er zijn echter nog veel uitdagingen, vooral op het gebied van water, sanitatie en hygiëne, sectoren die tot de nationale ontwikkelingsprioriteiten behoren. Om bij te dragen aan positieve veranderingen voor de inwoners, steunt ADRA Belgium een project voor drinkwatervoorziening in Alana (regio Guidimakha), een van de armste gemeenten van het land.

IMG_4591

Gezondheidsrisico’s en ondervoeding

Ondanks de inspanningen van het land en de steun van overheidspartners is de toegang tot water en sanitaire voorzieningen in Mauritanië nog steeds verre van toereikend, vooral in plattelandsgebieden. 42% van de bevolking heeft nog steeds geen toegang tot drinkwater.

In de regio Guidimakha is dit gebrek aan water een echte uitdaging voor de lokale bevolking. In sommige afgelegen dorpen zijn huishoudens afhankelijk van slecht onderhouden waterputten of moeten ze kilometers lopen om water te halen. Doordat ze noodgedwongen water drinken uit dergelijke onveilige waterpunten, worden ze blootgesteld aan gevaarlijke ziekten (diarree, darmparasieten, enz.). De eerste slachtoffers zijn de kinderen, die door ondervoeding al behoorlijk verzwakt zijn.

IMG_4604

Drinkwater voor een zelfvoorzienende gemeenschap

In samenwerking met ADRA Nederland en ADRA Frankrijk hebben we met ADRA Mauritanië de handen in elkaar geslagen om de toegang tot veilig drinkwater te verbeteren voor de 400 inwoners van Alana. Het project heeft de bouw mogelijk gemaakt van een systeem voor drinkwatervoorziening dat bestaat uit een waterput met een zonnepompsysteem, een watertoren en twee watertappunten. Het heeft ook de activiteiten ondersteund van de landbouwcoöperatie van het dorp, die stil kwam te liggen door het gebrek aan water.

Het project wordt gesteund door de lokale autoriteiten, die hebben geholpen bij de capaciteitsopbouw van de dorpsbewoners om het waterpunt te beheren, te onderhouden en de duurzaamheid ervan te garanderen. Er is een comité voor waterbeheer gevormd dat verantwoordelijk zal zijn voor het opzetten van een fonds om defecten en onderhoud van de infrastructuur te vergoeden. Het project hanteert een inclusieve aanpak met betrokkenheid van alle begunstigden, lokale autoriteiten en een onderneming met de nodige expertise om de verwachte resultaten te behalen en de levensomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren.

IMG_4634

Ondersteuning voor vrouwen in coöperaties

De federatie van vrouwencoöperaties in Guidimakha is ook betrokken bij het project via de landbouwactiviteiten die door het project worden ondersteund.

Mauritanië ASER 2023-06-07 (11)

Sommige vrouwen, die al in coöperaties zijn georganiseerd, zijn betrokken bij een activiteiten zoals kleine handelszaken, pottenbakken, chloorproductie en tuinbouw. Door de beschikbaarheid van water kunnen de coöperaties hun gewassen verbeteren en hun productie verhogen. Daarnaast worden er opleidings- en sensibiliseringsactiviteiten voor vrouwen en dorpsbewoners georganiseerd om een beter beheer van de faciliteiten te garanderen.

Het verhaal van Aminata

Aminata is 14 jaar oud. Haar moeder is vijf jaar geleden overleden. Ze studeert in Dafort, de dichtstbijzijnde stad, en droomt ervan om lerares te worden, zodat ook zij kan bijdragen aan het onderwijs van toekomstige generaties in haar dorp. Helaas staat haar dagelijks leven haar niet toe om goed te studeren. Na haar ochtendlessen keert ze terug naar huis, helpt met koken, doet het huishouden, past op haar neefjes en naait samen met haar oma om wat geld te verdienen. Ze verkopen de stof voor 10 dollar, met een winst van 3 dollar per persoon. Alsof dat nog niet genoeg is, moet ze ook nog water halen. Het kost haar 3 uur om heen en terug te lopen in de verstikkende hitte om bij de bron te komen. Dankzij deze waterput bespaart ze kostbare uren, die ze kan gebruiken om te studeren en meer naaiwerk te doen voor een beter inkomen.

Het verhaal van Moussa

Moussa(41) en zijn vrouw hebben 7 kinderen. Elke ochtend gaat hij naar buiten om zijn koeien te melken. In de middag zoekt hij weiland waar zijn koeien kunnen grazen. ‘s Avonds gaat hij zijn koeien weer melken. Door de aanleg van deze waterput kunnen zijn koeien water van goede kwaliteit drinken, zodat ze betere melk kunnen produceren. Ook kan zijn vrouw nu groenten verbouwen en bijdragen aan het levensonderhoud van het gezin.

Met de steun van

111111_logo+tagline_RGB_Tagline_Hoofd_Technisch kopiëren 5