Waarden en betrokkenheid

De kernwaarden van ADRA vormen de kern van onze identiteit en ons werk. Ze vormen de leidraad voor onze activiteiten en onze projecten:

Respect voor menselijke waardigheid

ADRA gelooft in de intrinsieke waarde van ieder individu, ongeacht ras, religie, geslacht, sociale status of afkomst. De waardigheid van elke persoon moet in alle omstandigheden worden gerespecteerd.

Solidariteit en gelijkheid

ADRA zet zich in voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid door programma’s te implementeren die ongelijkheden helpen verminderen. We ondersteunen mensen in nood, met bijzondere aandacht voor degenen die zich in crisissituaties bevinden.

Neutraliteit en onafhankelijkheid

ADRA handelt onpartijdig en neemt geen standpunt in bij politieke, religieuze of ideologische conflicten. Wij reageren uitsluitend op humanitaire behoeften, zonder beïnvloeding door externe belangen.

Transparantie en verantwoordelijkheid

ADRA engageert zich voor een transparant en verantwoord beheer van middelen, fondsen en activiteiten. Dit omvat regelmatige rapportages, financiële audits en heldere communicatie met belanghebbenden.

Integriteit en ethiek

Integriteit, ethische verantwoordelijkheid en naleving van normen staan centraal in ADRA’s werk. Dit houdt in dat we in al onze interne en externe interacties eerlijk, rechtvaardig en transparant handelen.

Samenwerking en partnerschap

ADRA hecht veel waarde aan samenwerking met andere NGO’s, overheden en gemeenschapsorganisaties om de impact van onze projecten te maximaliseren en de efficiëntie van onze acties te verbeteren.

Duurzaamheid en toekomstbestendigheid

ADRA bevordert duurzame oplossingen – economisch, sociaal en ecologisch – zodat gemeenschappen op lange termijn zelfvoorzienend kunnen worden.

Transparantie

ADRA streeft er dagelijks naar om transparant te handelen en op de meest geschikte manier te communiceren met het brede publiek, haar donateurs, instellingen, evenals haar medewerkers en dienstverleners. Wij zetten ons in om hoge normen van transparantie en financiële verantwoordelijkheid toe te passen in onze werkwijze.

Elk jaar wordt de communicatiestrategie van ADRA Belgium herzien om in te spelen op de veranderende behoeften van onze belanghebbenden. Er worden concrete acties gedefinieerd om de transparantie te versterken en de impact van onze initiatieven te maximaliseren.

TRANSPARANTIESTRATEGIE

Jaarverslagen

Financiële audits

ADRA verbindt zich tot hoge standaarden van transparantie en financiële verantwoording in zijn activiteiten en programmatie. De jaarverslagen en financiële rapporten van ADRA Belgium zijn beschikbaar en geven inzicht in de impact van onze acties.

Elk jaar wordt ADRA Belgium onderworpen aan talrijke interne en externe financiële audits, die allemaal publiek beschikbaar zijn en de integriteit van de organisatie bevestigen.

Op wereldniveau voldoen alle leden van het netwerk aan de " Core Humanitarian Standard on Quality and Accountability (CHS)", , die de hoogste internationale standaard representeren op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. ADRA International is ook lid van het platform Accountable now " , dat de transparantie en efficiëntie van haar leden garandeert. ADRA scoort vier sterren (maximum) op de Charity Navigator , de toonaangevende internationale organisatie voor de beoordeling van liefdadigheidsinstellingen.

Op Belgisch niveau wordt ADRA elk jaar gecontroleerd door een onafhankelijke auditor die de rekeningen analyseert en een verslag indient dat openbaar wordt gemaakt. Daarnaast vindt er een controle plaats door het Ministerie van Financiën in het kader van onze goedkeuring als instelling die bevoegd is om fiscaal attesten uit te reiken (45% belastingvermindering). Tot slot wordt onze vereniging gecontroleerd en erkend door de Ethische Fondsenwerving vzw (RE-EF), , die garandeert dat onze campagnes en acties voldoen aan strikte criteria van respect voor de begunstigden en donateurs, transparantie en financiële ethiek.

Dit is slechts een korte schets van onze transparantie en integriteit. Onze interne audits en het vertrouwen van onze partners getuigen eveneens van dit feit.

Crisiscommunicatieprocedure

Integriteit

Integriteit is een fundamentele en absolute waarde binnen het ADRA-netwerk. Het vormt de basis van al onze activiteiten en beslissingen. Integriteit is essentieel om het vertrouwen van onze partners, begunstigden en medewerkers te behouden en om ervoor te zorgen dat onze acties op een eerlijke, rechtvaardige en verantwoorde manier worden uitgevoerd. Onze principes van integriteit en respect worden gedeeld en ondersteund door iedereen die formeel voor onze organisatie werkt, waaronder werknemers, vrijwilligers en leden van het Bestuursorgaan.

Charter integriteit in de Belgische ontwikkelingssamenwerking

ADRA België heeft het integriteitscharter van de Belgische ontwikkelingssamenwerking ondertekend.

Klachtenprocedure

Bij ADRA Belgium zetten we ons in voor positieve en duurzame acties, samen met onze partners, en met respect voor ieders cultuur en overtuigingen. We hanteren een nultolerantiebeleid tegen alle vormen van misbruik.

Deze procedure biedt iedereen (werknemers, vrijwilligers, sympathisanten, partners, enz.) een veilige, toegankelijke en vertrouwelijke manier om misstanden te melden, klachten in te dienen of zorgen te uiten over de activiteiten van ADRA Belgium.

Wij zorgen voor een eerlijk, transparant en respectvol behandelproces. Meldingen worden zorgvuldig onderzocht, en indien nodig nemen we corrigerende maatregelen en beschermen we de melder. Daarnaast helpt het analyseren van klachten om terugkerende problemen op te sporen en preventieve maatregelen te versterken.

Ethiek

Gedragscode en ethiek

Het succes van ADRA is gebaseerd op het naleven van sterke ethische principes door al haar medewerkers en samenwerkingspartners. Om haar reputatie als integere organisatie met hoge standaarden te behouden, is het essentieel dat alle wetten en regels worden nageleefd, met respect voor de mensenrechten en een voorbeeldige houding.

Elke schending van de gedragscode wordt beschouwd als een overtreding, ongeacht de ernst ervan. Dit kan leiden tot disciplinaire maatregelen, zoals het stopzetten van de samenwerking, terugbetaling van gemaakte kosten of, indien nodig, juridische stappen.

RE-EF, een wettelijk kader voor uw vrijgevigheid

ADRA Belgium is sinds 2018 lid van Ethische Fondsenwerving vzw (RE-EF) ), waarbij meer dan 120 verenigingen zijn aangesloten die een gemeenschappelijke ethische code en intern reglement hebben aangenomen. Bijgevolg houden wij ons aan een zeer strikte ethische code en werken wij in alle transparantie naar onze donateurs toe.

De RE-EF wil de vrijgevigheid van het brede publiek aanmoedigen binnen een sfeer van transparante rekeningen en ethisch correcte boodschappen, met respect voor de mensen die steun ontvangen en de mensen die met hun donaties ons werk mogelijk maken.

Meer weten? De RE-EF publiceert op haar website een oordeel over de rapporten van haar leden (www.re-ef.be).

Belgische en internationale erkenning

De eerste herkenning is de vertrouwen van onze donateurs en partners die steeds talrijker worden (Brussels Hoofdstedelijk Gewest, provincies, steden en gemeenten, Koning Boudewijnstichting en andere Belgische verenigingen, enz). 

Maar dat is niet alles: sinds 1994 hebben we als organisatie voor internationale samenwerking een federale erkenning van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Financiën. Deze erkenning stelt ons in staat om een fiscaal attest uit te reiken aan onze donateurs.

Als lid van het ADRA-netwerk zijn wij bovendien onderworpen aan talrijke eisen om te voldoen aan de hoogste internationale humanitaire normen, de " Core Humanitarian Standard ". Daardoor genieten wij de erkenning van het hele netwerk en het vertrouwen van vele instellingen zoals de Europese Unie.

Interne en externe audits

Elk jaar worden onze rekeningen grondig gecontroleerd door een interne auditor maar ook door een volledig onafhankelijke externe auditor. Deze laatste stelt een gedetailleerd verslag op dat aan onze algemene vergadering wordt voorgelegd, maar ook in een vereenvoudigde versie op onze website wordt gepubliceerd. Al onze partners hebben toegang tot dit rapport, dat getuigt van een optimaal beheer van de fondsen van de organisatie..

Referentie op onafhankelijke platforms

Onze vereniging wordt ook gesteund door andere organisaties en platforms. Zij is opgenomen op de platformen Donorinfo en Goodgift, die op een heldere en toegankelijke manier informatie verstrekken over Belgische verenigingen die kwetsbare mensen helpen en fondsen werven onder particulieren. Donorinfo centraliseert financiële informatie, details over werking, de activiteiten en de concrete behoeften van meer dan 240 non-profitorganisaties en transparante stichtingen in België. Meer info? Ga naar www.donorinfo.be/fr !

Goodgift is een platform waar je een cadeaubon kunt kopen en aanbieden waarmee de ontvanger het goede doel kan kiezen dat hij of zij wil steunen.

Onze solidaire partners 

VierdePijler_Basislijn_Q

Respect voor privacy

Verplichting tot naleving van de basisprincipes van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR)

1/ Legitimiteit, eerlijkheid en transparantie : ADRA Belgium verzamelt gegevens in overeenstemming met de wet en zal transparant communiceren met de betrokken personen. De ontvanger van deze gegevens is de vzw ADRA Belgium. De persoonlijke gegevens die u ons bezorgt, zullen enkel gebruikt worden voor ons dagelijks werk (verzending van ons jaarmagazine, post, nieuwsbrief, enz.) om u op de hoogte te houden van onze activiteiten in België en wereldwijd. Je gegevens worden NOOIT doorgegeven aan derden of verkocht.

2/ Doelbinding : De gegevens zullen verzameld worden voor specifieke doeleinden. Het doeleinde van de dataverzameling zal duidelijk worden vermeld en ADRA Belgium zal de gegevens slechts zolang bewaren als nodig is om dat doel te bereiken. U kunt te allen tijde bezwaar maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en heeft het recht om uw toestemming in te trekken door contact op te nemen met [email protected].

3/ Dataminimalisatie: ADRA Belgium verbindt zich ertoe enkel de persoonsgegevens te verwerken die nodig zijn om de aangegeven doelen te bereiken.

4/ Accuraatheid : ADRA Belgium zal alle redelijke stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat persoonsgegevens die, gelet op de doeleinden waarvoor zij worden verwerkt, onnauwkeurig zijn, onverwijld worden gewist of gecorrigeerd. U hebt het recht om uw persoonlijke gegevens in te zien, te rectificeren, over te dragen of te verwijderen.

5/ Beperkte opslag : Op dezelfde manier verbindt ADRA Belgium zich ertoe om persoonsgegevens te verwijderen wanneer ze niet langer nodig zijn. Deze gegevens worden maximaal 3 jaar na uw laatste interactie met onze vereniging bewaard.

6/ Integriteit en vertrouwelijkheid: ADRA Belgium zal de verzamelde persoonsgegevens niet delen en zal deze verwerken op een manier dat ze de nodige veiligheid van persoonlijke gegevens binnen haar vermogen kan garanderen. U kunt steeds een klacht indienen bij een toezichthoudende autoriteit.

Gendergelijkheid en sociale inclusie (GGSI)

Gender is een van de transversale thema’s binnen ontwikkelingssamenwerking. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen en de strijd tegen gendergerelateerde discriminatie maken deel uit van de kernwaarden van ADRA.

 

ADRA Belgium zet zich vastberaden in om alle vormen van discriminatie te bestrijden die individuen uitsluiten, stigmatiseren of marginaliseren. Dit engagement omvat de strijd tegen genderongelijkheid en discriminatie van personen met een beperking in al haar programma’s en initiatieven.

Milieu

ADRA Belgium erkent de nauwe samenhang tussen klimaatverandering, milieuproblemen en hun impact op kwetsbare gemeenschappen, waaronder een toename van dakloosheid, ziektes, voedselonzekerheid en waterschaarste. ADRA Belgium begrijpt dat milieubeheer een essentiële factor is om het welzijn van individuen en gemeenschappen te garanderen op alle niveaus van haar werk.

De milieuactiviteiten van ADRA Belgium zijn gebaseerd op de vier actieprincipes die worden voorgesteld door de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR):

  • Integratie milieuoverwegingen worden opgenomen in alle projecten en operaties;
  • Preventie boven remedie milieu-impact wordt vooraf geanalyseerd en zoveel mogelijk beperkt;
  • Kosten-efficiëntie duurzame oplossingen worden toegepast binnen de budgettaire grenzen;
  • Lokale participatie gemeenschappen worden actief betrokken bij het beheer van middelen en besluitvorming.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

ADRA's veelzijdige en geïntegreerde aanpak van de programma's is in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's). We focussen op hoe we kunnen bijdragen aan het verbeteren van de levens van de kinderen, vrouwen en mannen die we ondersteunen.

Ontwikkeling als concept vormt de basis van ADRA’s werk. We geloven dat mensen bestemd zijn om zich in al hun dimensies te ontplooien – fysiek, sociaal, mentaal, emotioneel en spiritueel – en dat ontwikkeling het proces is om al deze dimensies ten volle te ervaren. Door anderen in staat te stellen ten volle te leven en de doelen te bereiken die voor hen belangrijk zijn, zorg je ervoor dat zij diezelfde kracht kunnen doorgeven aan anderen, waardoor er op de lange termijn een transformatie tot stand komt in het leven van individuen en gemeenschappen.

Door middel van maatschappelijke programma's probeert ADRA deze globale ontwikkeling tot stand te brengen. Hiervoor worden duurzame, door de gemeenschap geleide projecten opgezet en geïmplementeerd die elk van de 17 SDG's ondersteunen. Dankzij de unieke structuur van ons netwerk rapporteert ADRA niet alleen over de impact van elk project op een bepaalde SDG, maar ook over de collectieve impact van het hele netwerk op de SDG's die voor ADRA het belangrijkst zijn.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief van ADRA en ontvang updates over onze huidige noodhulacties, onze evenementen en nog veel meer.